Wat met de voedseloverschotten in de winkel en bij jou thuis?
In de eerste plaats proberen we als winkel voedseloverschotten volop te vermijden. En dat lukt ons erg goed. Bijna al onze verse voeding wordt effectief verkocht. Wat toch in de rekken blijft liggen, geven we zoveel mogelijk een nuttige bestemming via sociale organisaties, snelverkoop of verwerking tot andere producten.
Voedseloverschotten wegschenken
Onverkochte verse voedingswaren halen we 4 dagen voor de vervaldag uit de rekken. Zo garanderen we jou voldoende versheid. Die producten schenken we bij voorkeur aan sociale organisaties, die dankzij de buffer van 4 dagen voldoende tijd hebben om alles te verdelen. Die organisaties kunnen niet alleen in onze Colruyt-winkels goederen ophalen. Ze halen ook goederen op in de winkels van Bio-Planet en Okay, in ons distributiecentrum in Halle en bij de rondhaalcentra van Collect&Go in Erpe-Mere en Londerzeel.
Welke overschotten schenken we?
We schenken onverkochte verse producten weg, zoals:
- groenten en fruit
- verse producten waarvan de uiterste verkoopdatum over 4 dagen overschreden wordt: zuivel, vlees, vis ...
- licht beschadigde verpakkingen
- verkeerde leveringen van leveranciers
- staalresten van onze kwaliteitsdienst
Waarom schenken we elk jaar meer?
- Steeds meer winkels bezorgen hun voedseloverschotten rechtstreeks aan lokale sociale organisaties. Ook voor de distributiecentra willen we de schenkingen opdrijven.
- Dankzij het beter sorteren van onze winkels en distributiecentra, kunnen er steeds meer eetbare producten opzij gezet worden.
Aan wie schenken we?
Sinds 1997 werken we samen met de Voedselbanken als bevoorrechte partner. Vrijwilligers zetten zich er dagelijks in om voedingsmiddelen te verdelen onder sociale restaurants, opvangtehuizen en andere sociale initiatieven, die ze dan op hun beurt uitdelen aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. Andere organisaties en logistieke platformen waar we mee samenwerken zijn o.a. Foodsavers in Gent, het Rode Kruis en Les Restos Du Cœur over heel België.
Van voedselverlies naar voedselwinst
In een circulaire economie is afval gelijk aan grondstof. Producten die we niet kunnen verkopen of schenken, verwerken we in dierenvoeding of in de biochemie. Verbranden en vergisten is pas de allerlaatste stap.
Onze afdeling Reasearch & Development & Innovation onderzoekt ook hoe we nieuwe voedingswaren kunnen maken op basis van voedseloverschotten. Daarbij focussen we momenteel op onze grootste reststromen: niet meer verkoopbare, maar wel nog veilig consumeerbare aardappelen, bananen en brood. Zo bekijken we hoe we bananen kunnen verwerken in ijs, ontbijtgranen en gedroogde bananenschijfjes. Maar ook of en hoe we broodresten kunnen omzetten in charcuterie of koekjes. Wordt vervolgd!
Wat kan je zelf doen tegen voedselverlies?
Elke dag een klein gebaar kan jou en de planeet al heel wat besparen. Wil je weten wat je zelf kan doen tegen voedselverlies? Wij gingen langs bij collega Karen. Zij zet zich dagelijks in om voedselverlies te beperken en gaf ons enkele makkelijke tips. Ontdek haar tips hier.