Hoe dek je een feestelijke tafel?
Wat heb je nodig per persoon?
- tafellaken
- servet
- kleiner plat bord (voor het voorgerecht)
- kleiner vork en mes (voor het voorgerecht)
- diep bord (voor de soep)
- grote lepel (voor de soep)
- groot plat bord (voor het hoofdgerecht)
- groot vork en mes (voor het hoofdgerecht)
- kleine lepel (voor het dessert)
- drinkglas
Hoe maak je het?
Stap 1
Leg het tafellaken mooi open op tafel en strijk eventuele plooien glad met je handen.
Stap 2
Borden hoef je niet echt klaar te zetten op tafel. Doe je dat wel, zet dan het grootste bord onderaan, gevolgd door het kleinere bord voor het voorgerecht en het diepe bord voor de soep.
Stap 3
Het drinkglas komt rechts boven het bord.
Stap 4
Het bestek leg je meestal wel al op tafel. Vorken liggen altijd links van het bord, messen en lepels leg je rechts. Boven het bord leg je het bestek voor het dessert. Bij het eten neem je de bestekken van buiten naar binnen. Het dichtst bij het bord liggen dus het grootste vork en mes, daarnaast het kleinere vork en mes en ten slotte de lepel.
Stap 5
Leg het servet op het bord of vouw het dubbel en leg het onder het bestek rechts van het bord.
Stap 6
Steek onze sterrennaamkaartjes op de glazen met een wasknijpertje. Zo kent iedereen meteen z’n plaats.
Stap 7
Knutsel theelichthouders, een sinaasslinger, rendieren uit kurk of een sneeuwman uit een wc-rolletje om de tafel mee te versieren. Of gebruik de zelfgemaakte winterse postkaarten als menu en schijf erop wat je gaat klaarmaken voor je gasten!