Chinese kool

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

chinese_kool_packshot-1.png

Chinese kool lijkt met zijn knapperige, langwerpige, krullerige bladeren meer op een krop dan een kool. De bladgroente heeft ook een zoetere smaak. Hoe dichter bij het midden van de krop, hoe malser de bladeren worden.

Chinese kool is een frisse, knapperige en milde koolsoort. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt, is het een bijzonder veelzijdige groente, die je op veel verschillende manieren kunt bereiden.

Hoe Chinese kool bewaren?

Bewaar Chinese kool in zijn geheel in de groentelade van de koelkast. Dat kan ± 1 week.

Heb je slechts de heflt nodig, snij de Chinese kool dan in de lengte middendoor. Dek het snijvlak af met vershoudfolie en bewaar hem verder in de koelkast.

Hoe Chinese kool schoonmaken?

  1. Verwijder eventueel de buitenste bladeren.
  2. Snij de Chinese kool doormidden in de lengte en plaats met het snijvlak op de snijplank.
  3. Snij de krop in brede of smalle reepjes.    

Wil je stukjes, geef dan eerst met een scherp mes inkepingen in de Chinese kool, vanaf enkele cm van het harde gedeelte onderaan naar de bovenkant (dezelfde snij-technieck als bij ajuin). Snij dan in stukjes.

Hoe Chinese kool bereiden?

Rauwe Chinese kool

De buitenste bladeren zijn iets taaier. Die gebruik je best (in reepjes) in warme bereidingen. 

De binnenste bladeren zijn perfect om rauw in salade te gebruiken. Snij ze in héél fijne reepjes. Verwijder eventueel de harde nerf.

Chinese kool koken

Kook de reepjes 7 à 9 min. in een bodem water in een ruime kookpot.

Chinese kool roerbakken of wokken

Dit is de ideale manier om Chinese kool klaar te maken.

  1. Verhit een wok met een beetje vetstof.
  2. Roerbak kleine porties telkens ± 5 min.

 De Chinese kool slinkt enorm en verliest veel vocht.

Chinese kool stoven

Dit is de makkelijkste manier om Chinese kool te garen.

  1. Verhit een beetje vetstof in een ruime kookpot.
  2. Voeg er de reepjes Chinese kool aan toe.  
  3. Roer om tot ze beginnen de slinken.
  4. Zet een deksel op de kookpot en laat afgedekt ± 10 min garen. Voor extra smaak, verkruimel er bouillon over. 

Chinese kool stomen

In ongeveer 10 min. is Chinese kool beetgaar.

Gevulde Chinese koolbladeren

Kook de bladeren van de Chinese kool in zijn geheel. Daarna kan je ze makkelijk vullen met gehaktmengeling, rijst, couscous of groentemengeling. Plooi dicht zoals bij een loempia.  

Chinese kool

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!