Frietaardappelen
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
Frietaardappelen zijn bloemige aardappelen. Ze hebben zachter en meliger vruchtvlees omdat ze meer zetmeel bevatten. Ze vallen een beetje uiteen tijdens het koken en zijn vooral geschikt voor friet, puree, gepofte aardappelen en soep.
Aardappelen zijn een natuurlijke bron van vezels, kalium en vitamine C.
Het seizoen van de frietaardappel duurt van half september tot eind mei.
Frietaardappelen bewaren
Frietaardappelen bewaar je bij voorkeur op een droge, donkere en koele plek (bv. de kelder). Door de blootstelling aan licht kunnen ze groene plekken krijgen, die giftig zijn. Bij te hoge temperaturen gaan aardappelen kiemen. Leg ze niet in de koelkast, want de koude kan de smaak beïnvloeden.
Frietaardappelen klaarmaken
-
1. Schil de frietaardappelen en snij in staafjes van max. 1 cm dik. Spoel onder koud water en dep goed droog. Leg een portie frietjes in het fituurmandje.
2. Doe plantaardige frituurolie of frituurvet in een friteuse en verwarm op 140 à 150 °C. Leg een portie frietjes in het frituurmandje en zorg ervoor dat ze volledig onderstaan. Bak dus niet te veel frietjes in 1 keer.
3. Bak 3 à 4 min. voor (zo garen ze vanbinnen zonder te kleuren) en laat uitlekken op keukenpapier.
4. Verhoog de temperatuur naar 180 °C. Bak de frietjes een tweede keer tot ze goudbruin zijn. Laat opnieuw uitlekken op keukenpapier (zo worden ze krokant). Bestrooi met zout en schud goed zodat het zout zich verspreidt.
-
1. Schil 800 g aardappelen en snij in grote gelijke stukken.
2. Doe de aardappelen in een kookpot en overgiet met koud water tot ze net onderstaan. Voeg een snuifje zout toe, dek af en breng aan de kook. Kook 20 min. gaar op een matig vuur.
3. Verwarm ondertussen 3 el melk en 2 el lichte room in een steelpan en laat er 50 g boter in smelten.
4. Giet de aardappelen af en laat ze enkele sec. in de kookpot drogen op het vuur.
5. Plet met een pureestamper en meng er het warme melk-roommengsel onder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
-
1. Wrijf de ongeschilde aardappelen goed schoon onder koud water en droog goed af. Bestrijk ze met olijfolie en leg in een ovenschaal. Bestrooi met zout.
2. Prik enkele keren met een vork in de aardappelen. Zet 50 à 60 in de voorverwarmde oven, op 190 °C.
3. Haal de aardappelen uit de oven en snij ze aan 1 kant open, maar niet volledig doormidden. Leg 1/2 el boter tussen elke aardappel.