Rodekool
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
Rodekool was een populaire groente tot in het midden van de 20ste eeuw. Ze is namelijk ook bij slechte weersomstandigheden verkrijgbaar en kan lang bewaard worden.
Deze wintergroente is rijk aan vitamine C en vezels. Je bewaart ze het best op een koele plek. Als je ze hebt aangesneden, wikkel je rodekool in vershoudfolie en bewaar je ze in de koelkast.
Rodekool wordt vaak gestoofd met stukjes appel of gekookt in soep. Ook rauw is ze lekker, bijvoorbeeld in een slaatje met witloof en veldsla.
Rodekool past goed bij varkensvlees, zoals koteletten, varkenshaasje of worsten. Pensen of bloedworst met rodekool is een klassieker in de Belgische keuken.
Reken ongeveer 250 g rodekool per persoon.
Hoe rodekool bewaren?
- Rodekool kan je een paar weken bewaren op een koele plaats of in de koelkast.
- Een aangesneden kool bewaar je best in vershoudfolie in de koelkast, en dat maximaal 3 dagen.
Hoe rodekool schoonmaken?
Stap 1
Verwijder de buitenste bladeren.
Stap 2
Snij de kool met een groot scherp mes in 4.
Stap 3
Snij er de harde, witte kern uit.
Stap 4
Snij de rest in fijne reepjes of rasp fijn.
Hoe rodekool bereiden?
Rauwe rodekool
- Rasp de rodekool of snij in fijne reepjes.
- Meng met een scheutje citroensap of azijn om de kleur te bewaren.
- Kruid met peper, zout, laurier, tijm en 2 à 3 kruidnagels.
- Zo is de rodekool nog 1 à 2 weken houdbaar in de koelkast, in een goed afgesloten bewaardoos.
Rodekool koken
- Kook rodekool niet langer dan 12 min.
- Voeg een scheutje citroensap of azijn toe zodat de rode kleur behouden blijft.
Rodekool stoven
- Smelt een beetje boter in een kookpot.
- Stoof de reepjes rodekool 30 min. op een zacht vuur, samen met een scheutje water en wat citroensap of azijn.
Recepten met rodekool
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!