Witte selder
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
Hoe witte selder bewaren?
Selder bewaar je het best in de groentelade van de koelkast. Dat kan tot 7 dagen.
Ben je de selder uit het oog verloren en is hij lichtjes verlept? Je kan hem perfect reamineren door de stengels in een glas koud water te plaatsen.
Hoe witte selder schoonmaken?
Stap 1
Snij onder aan de stengel het resterende voetje weg. Verwijder eventueel ook de bladeren als die er nog aanhangen. Ze zijn geschikt voor soep, bouillon of als garnituur.
Stap 2
Verwijder de harde nerven. Dit kan je doen door de nerven langs de stengel omhoog te trekken wanneer je onderaan het voetje afsnijdt. Je kan ook lichtjes met een dunschiller over de stengel schrapen.
Stap 3 (blokjes)
Snij in de lengte in 2 of 3 repen en snij de repen in blokjes.
Stap 3 (reepjes)
Snij in de lengte in repen van 1/2 cm dik en snij in stukken van 6 à 7 cm.
Stap 3 (grote stukken)
Snij volledige stengels in stukken van 4 à 5 cm.
Hoe witte selder bereiden?
Rauwe witte selder
- Breng een slaatje op smaak met fijne reepjes of blokjes witte selder. Witte selder past goed bij veldsla, wortelen, witloof, appel, noten ...
- Serveer staafjes witte selder bij een kaasschotel of als hapje met een dipsausje. Of vul steeljes op met een kaas- of vismengeling bv.
- Voeg een takje van de witte selder toe aan je 'Bloody Mary'-cocktail.
Witte selder koken
- Breng lichtgezouten water aan de kook.
- Voeg de stukken witte selder toe en reken 10 à 15 min bereidingstijd afhankelijk van de dikte van de stukken.
Witte selder stoven
Stoof kleine blokjes witte selder in vetstof gedurende ± 10 min (afhankelijk van de dikte van de blokjes).
Recepten met witte selder
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!