Veelgestelde kookvragen
Vind snel een antwoord
Hoe gevulde kalkoen bakken in de oven? Hoe vlees marineren? Wat doen als mijn saus mislukt? Wil het even niet lukken in de keuken? Geen nood, ons kookteam verzamelde speciaal voor jou de antwoorden op de meest gestelde kookvragen.
Veelgestelde kookvragen over vlees
-
- Laat het vlees eerst even op kamertemperatuur komen, zodat het temperatuurverschil bij het braden niet te groot is.
- Bak het vlees dan kort aan in een braadpan of meteen in de oven. Zo krijgt het al een mooi korstje.
- Zet het vlees daarna in een voorverwarmde oven op de gewenste temperatuur. Die hangt af van het type vlees en het gewicht.
- Laat het vlees na de braadtijd ongeveer 10 min. rusten voor je het aansnijdt. Zo kunnen de sappen zich verspreiden en blijft het vlees lekker mals.
-
- Bakken in boter geeft het meeste smaak.
- In olie bakken heeft het voordeel dat je kan bakken op hogere temperaturen zonder dat de vetstof gaat aanbranden. Je kan ook beide vetstoffen tegelijk gebruiken.
- Bij olie is het soms moeilijk om te weten wanneer die warm genoeg is. Maar als je er een klein stukje boter aan toevoegt, dan merk je het meteen.
- Vind je olijfolie soms te straf om in te bakken? Meng er dan wat neutraal smakende olie onder zoals maïsolie of zonnebloemolie.
-
Neen, dat doe je beter niet, want dan verliest het vlees te veel sappen die nodig zijn om het mals te houden. Je draait vlees het best om met een vleestang.
-
Vetrandjes rond vlees laat je het best zitten tot na het bakken. Het beschermt je stuk vlees tegen aanbranden, het geeft smaak aan je vlees en het zorgt ervoor dat het sappig blijft.
Veelgestelde kookvragen over sauzen
-
- Voor een roomsaus gebruik je het best een room met een hoog vetgehalte.
- Laat de room ook altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je ze toevoegt aan je saus.
- Inkoken doe je op zacht vuur tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Opnieuw opwarmen doe je ook op een zacht vuur, zodat de saus niet gaat schiften. Gebeurt dat toch? Dan kan je proberen om de saus weer glad te maken door er 1 à 2 eetlepels koud water onder te kloppen.
-
Los 1/3 blokje kippenbouillon op in 1 à 2 dl heet water en voeg toe aan de saus tot ze de gewenste dikte heeft. Of gebruik kant-en-klare fond.
-
Geen paniek. Je kan snel nog een sausje maken met braadresten uit je pan. Los eerst 1/3 blokje bouillon op in 2 dl water, voeg het toe aan je braadpan en schraap de braadresten los met een houten lepel. Laat daarna even inkoken. Roer er eventueel wat klontjes koude boter onder of voeg wat room toe.
Veelgestelde kookvragen over varkenshaasje
-
Een varkenshaasje heeft niet lang nodig. Je bakt het vlees het best eerst aan in de pan, zodat het binnenin sappig blijft. Daarna laat je het verder garen in de oven.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smelt 1 el boter in een braadpan en bak het varkenshaasje aan alle kanten goudbruin op een hoog vuur.
- Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en bak het varkenshaasje nog 20 à 25 min. in de voorverwarmde oven.
Ontdek meer tips en recepten met varkenshaasje.
Veelgestelde kookvragen over kalkoen
-
Kalkoenfilet eet je goed doorbakken.
- Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
- Bak de kalkoenfilet 5 à 7 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout.
Ontdek meer tips en recepten met kalkoen. -
Een kalkoengebraad is wat dikker dan een kalkoenfilet en heeft dus wat meer tijd nodig om goed doorbakken te zijn.
- Verwarm eerst de oven voor op 250 °C.
- Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er het kalkoengebraad in. Kruid met peper en zout en verdeel er 1 el boter in klontjes over.
- Zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
- Verlaag daarna de oventemperatuur tot 190 °C. Dek het gebraad af met aluminiumfolie en laat nog 35 à 45 min. bakken, afhankelijk van de grootte van het gebraad.
Ontdek meer tips en recepten met kalkoen. -
We geven je hier de bereidingstijd mee voor een verse gevulde kalkoen van ongeveer 3,5 à 4,2 kg.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schik de gevulde kalkoen in een ovenschaal en verdeel er wat boter over in klontjes. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
- Zet ook een ovenbestendig potje met water mee in de oven, zo droogt het vlees niet uit. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht.
- Verlaag daarna de oventemperatuur tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en laat nog 1 u. 30 min. à 2 u. verder garen. Reken 30 min. langer voor een kalkoen van 4,2 kg.
- Met een speciale braadthermometer kan je makkelijk zien of de kalkoen gaar is.
Ontdek meer tips en recepten met kalkoen. -
Snij eerst de vleugels en daarna de bouten van de kalkoen af. Snij de rest van het vlees in mooie sneetjes. Dat gaat het makkelijkst als je van achter naar voor snijdt.
Ontdek meer tips en recepten met kalkoen.
Veelgestelde kookvragen over vis
-
Voor het bakken
- Om vis mooi bruin te bakken, dep je hem het best eerst goed droog met keukenpapier voor je hem in de pan legt. En dat geldt zowel voor verse vis als voor (oppervlakkig) ontdooide vis.
- Wentel de vis daarna aan beide kanten in een beetje bloem en klop er de overtollige bloem af. Zo valt de vis minder snel uit elkaar bij het bakken en krijgt hij een goudbruin korstje. Doe dat vlak voor je hem in de pan legt, anders slorpt de bloem te veel vocht op en kan je de vis niet meer bruin bakken.
Tijdens het bakken- Je kan vis bakken in olie of boter. Olie zorgt voor een knapperiger effect, boter voor een vollere, boterachtige smaak.
- Welke vetstof je ook gebruikt, laat ze altijd goed heet worden voor je de vis in de pan legt. Bij gesmolten boter kan je eventueel 1 kl neutrale olie (bv. maïs- of zonnebloemolie) toevoegen. Zo kan de boter nog heter worden zonder dat ze verbrandt.
Ontdek meer tips en recepten met vis. -
Vis droogt snel uit. Je zet de oven dus het best niet hoger dan 200 °C. Bedruppel de vis ook met olie of leg er een klontje boter op.
Ontdek meer tips en recepten met vis.
-
- Als je vis wil pocheren, dan is het belangrijk om de vloeistof net onder het kookpunt te houden. Af en toe een bubbeltje is oké, maar de vloeistof mag zeker niet koken.
- Vis pocheren kan in water, witte wijn of cider. Zorg ervoor dat de vis altijd net onderstaat in de vloeistof.
- Pocheer je vis in water? Voeg er dan aromaten aan toe zoals fijngesneden groenten en kruiden voor extra smaak. Denk aan prei, ui, wortelen, laurierblaadjes, zwartepeperbolletjes enz.
Ontdek meer tips en recepten met vis.
Veelgestelde kookvragen over everzwijn
-
Net als bij andere soorten gebraad, bak je een everzwijngebraad het best eerst aan in de pan om het vlees mooi sappig te houden. Daarna laat je het verder garen in de oven.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smelt 1 el boter in een braadpan en bak het everzwijngebraad aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er het gebraad in. Zet ± 40 min. in de voorverwarmde oven.
Ontdek meer tips en recepten met everzwijn. -
In de Colruyt-beenhouwerij vind je tijdens het wildseizoen zowel verse everzwijnragout als bereide. We geven je hier de bereidingswijze van beide producten.
Verse everzwijnragout (650 g)
- Dep de everzwijnragout goed droog.
- Smelt 1 el boter in een kookpot en bak de ragout aan alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout.
- Snipper intussen 1 ui en 1 teentje knoflook fijn. Voeg toe aan de ragout en overgiet met 5 dl vocht (bv. bouillon, rode wijn, bier ...). Het vlees moet mooi onderstaan. Laat 1 u. sudderen op een zacht vuur.
- Voeg eventueel stukjes groenten toe en laat nog 30 min. garen.
Bereide everzwijnragoutVerwarm de bereide everzwijnragout 5 à 7 min. in de microgolfoven op 800 W of in een kookpot op een zacht vuur.
Ontdek meer tips en recepten met everzwijn.
-
Everzwijn kan je net als ander wild perfect marineren. Ontdek hier hoe je dat doet.
- Snij het vlees eerst in kleinere stukken.
- Snij groenten zoals selder en wortel, sjalot of ui fijn en voeg ze toe aan de stukken wild.
- Kruid met laurier, kruidnagel en zout.
- Overgiet met rode of witte wijn. Zorg ervoor dat het vlees volledig onderstaat.
- Dek af met vershoudfolie en zet op een koele plek. Laat minstens 2 u. of een volledige nacht marineren.
- Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Daarna kan je het vlees bakken.
Ontdek nog meer tips en recepten om wild te marineren.
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid