Kalkoen op je menu

Kalkoen met kerst is een echte klassieker, maar ook doorheen het jaar zorgt dit magere witte vlees voor een heerlijke afwisseling. Ontdek hier info over de braadtijd en probeer onze recepten. En geniet vooral van een lekker stukje gevogelte op je bord.

  • Kalkoen heeft een vrij neutrale smaak die lijkt op kip.
  • Het vlees wordt goed doorbakken gegeten in verschillende vormen: cordon bleu, gebraad, escalope ... 
  • Kalkoen wordt vaak gevuld omdat het vlees zo lekker sappig blijft.
  • Je kan het vlees combineren met zowat alle groenten. Of met fruit zoals appeltjes met veenbessen.
Gevulde kalkoen met saus en groenten

Hoe kalkoenfilet bakken?

  1. Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. 
  2. Bak de filet 5 à 7 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout.

Hoe kalkoengebraad bakken in de oven?

Gebakken kalkoengebraad
  1. Verwarm de oven voor op 250 °C
  2. Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er 1 kalkoengebraad in. Kruid met peper en zout en verdeel er 1 el boter in klontjes over. 
  3. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
  4. Verlaag de oventemperatuur tot 190 °C. Dek het gebraad af met aluminiumfolie en laat nog 35 à 45 min. bakken, afhankelijk van de grootte van het gebraad. 

Ontdek hier het recept en zet het product op je boodschappenlijstje.

Hoe gevulde kalkoen bakken in de oven?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schik 1 verse gevulde kalkoen van ongeveer 3,5 à 4,2 kg in een ovenschaal en verdeel er de boter over in klontjes. Zet 1 u. in de voorverwarmde oven. Zet ook een ovenbestendig potje met water mee in de oven, zo droogt het vlees niet uit. Bedruip de kalkoen ook regelmatig met het braadvocht.
  3. Verlaag de oventemperatuur tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en laat nog 1 u. 30 min. à 2 u. verder garen (30 min. langer voor een kalkoen van 4,2 kg).

Tip: gebruik een speciale braadthermometer om te zien of de kalkoen gaar is.

Bekijk in dit filmpje hoe je gevulde kalkoen klaarmaakt in de oven. Of voeg het product hier toe aan je boodschappenlijstje.

Ontdek nog meer bakwijzen voor kalkoen

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
    2. Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er 1 orloffgebraad van kalkoen (beenhouwerij) in. 
    3. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
    4. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak nog 1 u.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

    1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
    2. Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er 1 hele kalkoenendij (± 1 kg, beenhouwerij) in. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
    3. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak nog 1 u. 30 min.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

  •  

    1. Verwarm de oven voor op 250 °C. 
    2. Vet een ovenschaal in met 1 el boter en leg er 1 verse kalkoen (± 3 kg, beenhouwerij) in. 
    3. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven. 
    4. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak nog 2 u. 30 min.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

     

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
    2. Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er 1 voorgebakken gevulde kalkoen (3,2 kg, beenhouwerij) in.
    3. Dek af met aluminiumfolie en zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
    4. Verwijder de aluminiumfolie en bak nog ± 30 min. verder op 180 °C.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

  •  

    1. Verwarm de oven voor op 225 °C. 
    2. Vet een ovenschaal in met 1 kl boter en leg er  1,2 kg gevulde kalkoenfilet (beenhouwerij) in. 
    3. Verdeel er 1 el boter in klontjes over. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven. 
    4. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en laat nog ± 1 u. bakken, afhankelijk van de dikte. Prik met een naald in het vlees: de kalkoenfilet is gaar als het vocht dat er uit loopt helder is.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
    2. Zet 1 voorgebakken gevulde kalkoenfilet (beenhouwerij) 30 à 40 min. in de voorverwarmde oven.
    3. Verwarm de saus enkele min. au bain-marie of in de microgolfoven.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

     

     

     

     

     

  • Bak de kalkoenenbrochette ± 5 min. aan elke kant op een matig warme barbecue.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

  •  

    1. Verwarm de oven voor op 250 °C.
    2. Vet een ovenschaal in met 1 el boter en leg er de kalkoen (3 kg, beenhouwerij) in. 
    3. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
    4. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak nog 2 u. 30 min.

    Ontdek hier het recept en voeg het product toe aan je boodschappenlijstje.

Hoe gevulde kalkoen snijden?

  1. Is de kalkoen gebakken? Snij dan eerst de vleugels af en daarna de bouten. 
  2. Snij de rest van de kalkoen in mooie sneetjes en begin van achter naar voor.

Bekijk in dit filmpje hoe je op elk bord een heerlijk sneetje gevulde kalkoen legt. 

Hoeveel kalkoen per persoon?

Van plan om een volledige kalkoen op tafel te zetten? Hoeveel kalkoen voorzie je dan het best per persoon? Ons kookteam helpt je graag verder.

Ontdek het antwoord

Welke saus bij gevulde kalkoen?

Een stukje gevulde kalkoen smaakt altijd lekkerder met een heerlijke saus erbij. Ontdek hier de tips en recepten van ons kookteam.

Ontdek het antwoord