Koken met kip

Een lekker stukje kip kan de meeste mensen wel bekoren. Het is natuurlijk belangrijk dat het op de juiste manier gebakken of geroosterd wordt. Wat dacht je van heerlijk krokante kip? Volg de basisregels op deze pagina, en je hebt de bereiding zo onder de knie. Laat het smaken!

Waarom moet kip goed garen?

De botten en het vel van kippen zijn gevoelig voor besmetting met bacteriën als salmonella. Maar ongerust zijn hoeft niet, want met deze tips is de kans op besmetting minimaal. Bij voldoende verhitting gaan alle bacteriën dood. Daarom moet kip altijd door en door gaar zijn.

Wanneer is een kip gaar?

Als het vlees vanbinnen wit is of van het bot loskomt. Als het gaar is, kan je het zowel koud als warm serveren. Vermijd ook kruisbesmetting: gebruik aparte snijplanken en messen voor rauwe en bereide kip. En hou rauwe kip ook gescheiden van ander voedsel.

Hoe bak je een welzijnsbraadkip krokant?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Wrijf de kip in met 1/2 citroen, dat zorgt voor een krokante korst. Bestrijk met olijfolie en kruid met kippenkruiden, peper en zout. Leg in een ovenschaal.
  3. Verdeel enkele klontjes boter over de kip en zet ± 1 u. in de voorverwarmde oven. Lepel er regelmatig wat braadvocht over (om te voorkomen dat de kip uitdroogt).
  4. Prik in de kip met een metalen spies. Het vrijgekomen vocht moet helder zijn. Smakelijk!

  

koken met kip