Prei
Tips en recepten
Prei is een heel veelzijdig en dankbaar ingrediënt in de keuken. De groente past in zowat alle gerechten. En met fijne reepjes preiwit of -groen kan je je gerechten ook altijd mooi afwerken.
Ze is een belangrijke bron van vitamine A (vooral in het groene gedeelte) en vezels.
Prei is lekker in soep, stoemp, quiche of een salade. Of gebruik haar als smaakmaker in wokgerechten, stoofpotjes of ovenschotels. Prei kan ook het witloof vervangen in de typisch Belgische hamrolletjes met witloof.
Bij het bereiden slinkt het volume van prei nogal fel. Daarom reken je het best 400 à 500 g rauwe prei per persoon.
Prei schoonmaken
Prei bereiden
Rauw
Snij het preiwit in heel fijne reepjes. Rauwe prei geeft een krokante toets aan salades. Combineer het bijvoorbeeld met rijst en garnalen of rivierkreeftjes en breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Ook lekker met sinaasappel- of citroensap.
Stoven
Stoof de stukjes prei al roerend in een klontje boter. Gebruik ook een beetje groen van de prei voor extra kleur. Kruid met nootmuskaat, peper en zout en voeg een scheutje water toe. Laat 10 à 20 min. onafgedekt sudderen op een zacht vuur. Lekker bij gepaneerde of gestoomde vis.
Koken of stomen
Kook de prei 10 à 20 min. in lichtgezouten water, afhankelijk van de grootte van de stukken. Giet af. U kan de prei ook stomen in een stoommandje, dat duurt even lang.
Frituren
Snij de prei in ringen of reepjes en dep droog. Bak 2 min. goudbruin in de friteuse op 175 °C. Dep droog met keukenpapier. Ideaal om een stukje vis mee af te werken.
Wokken
Snij de prei in heel fijne ringen of reepjes, dat verkort de baktijd. Breng vlak voor het serveren op smaak met sojasaus. In de wok gaat prei goed samen met paprika, wortel en selder.