Wittekool
Tips en recepten
Zoals alle soorten kool bevat ook wittekool veel vitamines A en C en vezels.
Verse wittekool glanst en is goed stevig. Op een koele plaats kan je ze vrij lang bewaren.
Deze wintergroente kan je rauw eten. Gekookt is ze lekker in stoemp of in soep. Of je kan haar stoven in wat boter. Wittekool wordt natuurlijk ook gebruikt om zuurkool te maken.
Reken 125 g per persoon voor rauwe wittekool en 250 g voor bereide wittekool.
Wittekool schoonmaken
Wittekool bereiden
Rauw
Rasp of snij de wittekool in fijne reepjes. Lekker in een winters slaatje met geraspte wortelen, paprikareepjes en rozijnen. Geef er een mayonaise-, yoghurt- of mosterddressing bij. Of maak een zoetzure dressing met azijn of citroensap en honing of ahornsiroop en laat de wittekool er even in marineren.
Koken
Kook fijne reepjes wittekool 10 à 15 min. in lichtgezouten water. Kook ze zeker niet langer, want dan ontstaat er een typische koolgeur.
Stoven
Stoof de reepjes wittekool 12 min. afgedekt gaar in olijfolie, bouillon of witte wijn. Lekker met spekblokjes of in een kaassaus.
(Roer)bakken
Bak of roerbak de reepjes wittekool ± 8 min. gaar in een beetje vetstof, samen met wat fijngesnipperde ui, prei en rode paprika. Kruid met kerriepoeder. Gebakken wittekool is beter verteerbaar dan gekookte wittekool en bevat ook meer vitamines.