- Bewaar

- Bewaar
Tarte tatin van appelen met sinaassaus
-
Ingrediënten
-
Bereiding
Voedingswaarden per persoon
Kookstand
Bereiding
-
Voorbereiding:
-
Rasp de schil van 1 sinaasappel: u heeft ongeveer 1 koffiel. nodig. Pers de sinaasappels.
-
Schil de appelen, snij ze in vier en verwijder het klokhuis.
-
Meng de havermoutvlokken met de bloem, 50 g rietsuiker, de gember, de kaneel, 1 koffiel. geraspte sinaasschil en een snuifje zout. Snij 125 g boter in kleine blokjes en kneed door het deeg. Voeg 1 eetl. sinaasappelsap toe aan het deeg en kneed tot een homogene massa. Dek het deeg af met vershoudfolie en zet 1/2 u koel weg.
-
Bereiding:
-
Boter een taartvorm ( ± Ø 24 cm) ruim in en verdeel 4 eetl. rietsuiker over de bodem. Schik de stukken appel erin met de bolle kant naar onder. Vul openingen op met kleine blokjes appel. Giet er het citroensap over. Schuif de taartvorm gedurende 25 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.
-
Maak ondertussen de sinaasappelsaus: meng in een steelpannetje 2 eetl. rietsuiker, 2 eetl. vloeibare honing en eventueel nog wat sinaasappelschil met het sinaasappelsap. Laat gedurende ± 15 min. zachtjes indikken.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Strooi er wat bloem over indien het teveel aan de deegrol kleeft.
-
Haal de appeltjes uit de oven en bedek ze tot de randen met het uitgerolde deeg. Geen nood als het deeg breekt, leg het dan in stukken op de appels en druk de naadjes even aan. Prik enkele gaatjes in het midden zodat overtollige stoom kan ontsnappen. Schuif nog eens 25 min. in de oven op 200 °C.
-
Zet een groot bord omgekeerd op de taart en draai de taartvorm om, zodat de kant met de appeltjes bovenaan komt te liggen.
-
Afwerking:
-
Snij de taart in spietjes, en lepel er wat sinaasappelsaus rond. Schep er een bolletje vanilleroomijs op.
Tips - U kan de taart ook vooraf al bakken. Laat ze dan wel in de taartvorm en warm ze voor het opdienen gedurende 10 min. terug op in de oven. Ook de sinaasappelsaus kan u vooraf klaarmaken en terug opwarmen of eventueel koud serveren. - Ook koud is de taart heel lekker, en nog krokanter. Snel-klaar-variant Gebruik kant-en-klaar kruimeldeeg om de appelen mee te bedekken. Strooi er vooraf gewoon 1/2 koffiel. kaneel, 1/2 koffiel. gember, wat geraspte sinaasappelschil en een handvol havervlokken over en rol ze erin met de deegrol. Tarte Tatin De zussen Tatin hielden eind 19de eeuw een restaurant open in de Loirestreek. Het verhaal gaat dat ze een omgevallen appeltaart wilden `redden' en zo de omgekeerde appeltaart wereldberoemd hebben gemaakt.
-
Bereiding
-
Voedingswaarden
Kookstand
Bereiding
-
Voorbereiding:
-
Rasp de schil van 1 sinaasappel: u heeft ongeveer 1 koffiel. nodig. Pers de sinaasappels.
-
Schil de appelen, snij ze in vier en verwijder het klokhuis.
-
Meng de havermoutvlokken met de bloem, 50 g rietsuiker, de gember, de kaneel, 1 koffiel. geraspte sinaasschil en een snuifje zout. Snij 125 g boter in kleine blokjes en kneed door het deeg. Voeg 1 eetl. sinaasappelsap toe aan het deeg en kneed tot een homogene massa. Dek het deeg af met vershoudfolie en zet 1/2 u koel weg.
-
Bereiding:
-
Boter een taartvorm ( ± Ø 24 cm) ruim in en verdeel 4 eetl. rietsuiker over de bodem. Schik de stukken appel erin met de bolle kant naar onder. Vul openingen op met kleine blokjes appel. Giet er het citroensap over. Schuif de taartvorm gedurende 25 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.
-
Maak ondertussen de sinaasappelsaus: meng in een steelpannetje 2 eetl. rietsuiker, 2 eetl. vloeibare honing en eventueel nog wat sinaasappelschil met het sinaasappelsap. Laat gedurende ± 15 min. zachtjes indikken.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Strooi er wat bloem over indien het teveel aan de deegrol kleeft.
-
Haal de appeltjes uit de oven en bedek ze tot de randen met het uitgerolde deeg. Geen nood als het deeg breekt, leg het dan in stukken op de appels en druk de naadjes even aan. Prik enkele gaatjes in het midden zodat overtollige stoom kan ontsnappen. Schuif nog eens 25 min. in de oven op 200 °C.
-
Zet een groot bord omgekeerd op de taart en draai de taartvorm om, zodat de kant met de appeltjes bovenaan komt te liggen.
-
Afwerking:
-
Snij de taart in spietjes, en lepel er wat sinaasappelsaus rond. Schep er een bolletje vanilleroomijs op.
Tips - U kan de taart ook vooraf al bakken. Laat ze dan wel in de taartvorm en warm ze voor het opdienen gedurende 10 min. terug op in de oven. Ook de sinaasappelsaus kan u vooraf klaarmaken en terug opwarmen of eventueel koud serveren. - Ook koud is de taart heel lekker, en nog krokanter. Snel-klaar-variant Gebruik kant-en-klaar kruimeldeeg om de appelen mee te bedekken. Strooi er vooraf gewoon 1/2 koffiel. kaneel, 1/2 koffiel. gember, wat geraspte sinaasappelschil en een handvol havervlokken over en rol ze erin met de deegrol. Tarte Tatin De zussen Tatin hielden eind 19de eeuw een restaurant open in de Loirestreek. Het verhaal gaat dat ze een omgevallen appeltaart wilden `redden' en zo de omgekeerde appeltaart wereldberoemd hebben gemaakt.