Tournedos met frietjes en saus van pruimen en peperkoek
Tournedos met frietjes en saus van pruimen en peperkoek

Tournedos met frietjes en saus van pruimen en peperkoek

Hoofdgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 842 kcal
Vet 33.2 g
Verzadigd vet 9.3 g
Koolhydraat 81.2 g
Suiker 32.1 g
Vezel 13 g
Eiwit 47.9 g
Zout 1.8 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (15 min.)

  3. Verkruimel de peperkoek.

  4. Schil de aardappelen en snij in frieten.

  5. Snipper de ui fijn.

  6. Snij de pruimen in 2.

  7. Rits de blaadjes van de takjes tijm.

  8. Maak de dressing: meng de mayonaise met de azijn, 1 eetl. mosterd en 1 eetl. water. Kruid met peper en zout.

  9. Bereiding:
  10. Verhit een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Rooster de helft van de peperkoekkruimels 1 à 2 min. Haal uit de pan en zet opzij.

  11. Smelt 1 eetl. boter in dezelfde pan en bak de tournedos 2 à 3 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout en haal uit de pan. Laat het vlees rusten onder aluminiumfolie.

  12. Smelt opnieuw 1 eetl. boter in dezelfde pan en stoof de ui 2 min. Voeg de bloem, de pruimen, de Luikse siroop, de rest van de peperkoek en 1 eetl. mosterd toe. Overgiet met de kalfsfond en 1/2 L water. Kruid met de blaadjes tijm, peper en zout. Laat de saus 2 à 3 min. sudderen op een zacht vuur.

  13. Bak intussen de frieten 5 min. in de friteuse op 150 °C. Laat uitlekken. Verhoog de temperatuur naar 180 °C en bak de frieten nog 3 min. tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken.

  14. Besprenkel de rauwkost met de dressing.

  15. Afwerking:
  16. Lepel wat pruimensaus over de tournedos en serveer met het rauwkostslaatje en de frieten. Werk af met de geroosterde peperkoek.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (15 min.)

  3. Verkruimel de peperkoek.

  4. Schil de aardappelen en snij in frieten.

  5. Snipper de ui fijn.

  6. Snij de pruimen in 2.

  7. Rits de blaadjes van de takjes tijm.

  8. Maak de dressing: meng de mayonaise met de azijn, 1 eetl. mosterd en 1 eetl. water. Kruid met peper en zout.

  9. Bereiding:
  10. Verhit een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Rooster de helft van de peperkoekkruimels 1 à 2 min. Haal uit de pan en zet opzij.

  11. Smelt 1 eetl. boter in dezelfde pan en bak de tournedos 2 à 3 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout en haal uit de pan. Laat het vlees rusten onder aluminiumfolie.

  12. Smelt opnieuw 1 eetl. boter in dezelfde pan en stoof de ui 2 min. Voeg de bloem, de pruimen, de Luikse siroop, de rest van de peperkoek en 1 eetl. mosterd toe. Overgiet met de kalfsfond en 1/2 L water. Kruid met de blaadjes tijm, peper en zout. Laat de saus 2 à 3 min. sudderen op een zacht vuur.

  13. Bak intussen de frieten 5 min. in de friteuse op 150 °C. Laat uitlekken. Verhoog de temperatuur naar 180 °C en bak de frieten nog 3 min. tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken.

  14. Besprenkel de rauwkost met de dressing.

  15. Afwerking:
  16. Lepel wat pruimensaus over de tournedos en serveer met het rauwkostslaatje en de frieten. Werk af met de geroosterde peperkoek.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 842 kcal
Vet 33.2 g
Verzadigd vet 9.3 g
Koolhydraat 81.2 g
Suiker 32.1 g
Vezel 13 g
Eiwit 47.9 g
Zout 1.8 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Bier Postel Dubbel Donker abdijbier Wijn La Croix de Paty A.O.P. Côtes de Bourg

Bekijk het recept digitaal