Pastinaak
Zoete wortelgroente
Deze witte wortel heeft een ietwat zoete en anijsachtige smaak. Die is wel zachter dan de smaak van een gewone wortel. De groente is rijk aan vezels en een bron van vitamine B1, C en kalium.
Pastinaak kan je rauw eten, koken, stoven, roosteren en frituren. Hij doet het goed in stoofpotjes, zoals een klassieke hutsepot, een stoofschotel met konijn of een tajine.
Je vindt pastinaak in onze winkels van begin oktober tot eind april.
Hoe pastinaak schoonmaken?
Stap 1
Verwijder de onderste en bovenste cm.
Stap 2
Schil de pastinaak met een dunschiller. Rasp ze of snij ze in plakjes, reepjes of blokjes.
Hoe pastinaak bereiden?
Rauwe pastinaak
Pastinaak koken
- Snij de pastinaak in blokjes en kook ± 15 min. in lichtgezouten water.
- Je kan de blokjes pastinaak eventueel pureren, met of zonder aardappelen.
- Voeg er ook kerstomaten, Provençaalse kruiden, verse kruiden (bieslook, peterselie) en zure room aan toe. Of krokante spekjes.
Pastinaakpuree gaat goed samen met specerijen zoals kaneel, gember of ras el hanout en is lekker bij lam.
Lekker rauw geraspt of in fijne reepjes gesneden bv. bij knolselder of veldsla. Of in een puree met krokante spekjes.
Pastinaak stoven
- Snij de pastinaak in kleine stukjes.
- Smelt boter in een kookpot en stoof de pastinaak ± 20 min. op een zacht vuur.
- Kruid met peper en zout.
Pastinaak roosteren
- Pastinaak is ideaal om te roosteren in de oven, eventueel in combinatie met andere groenten zoals pompoen, koolraapjes of zoete aardappelen.
- Kruid de groenten met salie, tijm en rozemarijn voor een sterk gekruid ovengerecht.
Pastinaak is lekker met vlees en pasta, op smaak gebracht met gebakken pancetta of krokante spekjes.
Pastinaak frituren
- Snij de pastinaak in heel fijne schijfjes en bak ze 1 min. in de friteuse op 175 °C.
- Laat uitlekken en strooi er wat grof zeezout over.
Ook kinderen houden van pastinaak
Maak eens pastinaakfrietjes.
- Schil de pastinaak en snij ze in staafjes.
- Kook 12 min. in lichtgezouten water en verdeel in een ovenschaal samen met Provençaalse kruiden, paprikapoeder, rozemarijn, peper en zout.
- Besprenkel met olijfolie en zet 20 à 25 min. in een voorverwarmde oven van 200 °C. Smullen maar!
Hoe pastinaak bewaren?
Pastinaak kan je 1 tot 2 weken bewaren op een koele plek of in de groentelade van je koelkast.