Hoe zelf kroketten maken?
- Schil 1 kg aardappelen en kook gaar in water. Giet af en laat goed opdrogen op het vuur.
- Pureer de aardappelen glad met een roerzeef. Meng er 1 eetl. zachte boter en 1 eidooier onder. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Rol de afgekoelde puree tot kroketjes.
- Klop 1 eiwit los met 1 eetl. olie met een neutrale smaak (bv. arachideolie).
- Wentel je kroketjes eerst door het eiwit met olie en daarna door wat paneermeel.
- Laat de kroketten het best een nacht rusten in de koelkast.
- Bak de kroketten in de friteuse, op ± 180 °C.
Tips om zelf kroketten te maken
- Welke aardappelen gebruiken?
Om zelf kroketten te maken gebruik je het best zachtkokende aardappelen. Voor 22 stuks heb je ongeveer 1 kg aardappelen nodig. - Hoe kroketten goed rollen?
Zorg ervoor dat je puree heel glad is. Dat gaat het best met een roerzeef. Laat je puree ook eerst wat afkoelen voor je begint te rollen. - Hoe kroketten paneren?
Wentel je kroketjes altijd eerst door eiwit met olie en pas nadien door het paneermeel. - Hoe ervoor zorgen dat kroketten niet openbarsten tijdens het bakken?
Laat je kroketten zeker lang genoeg rusten voor je ze frituurt, minstens een nacht in de koelkast. Zo gaan ze minder snel openbarsten. Afdekken hoeft niet en als je het toch doet, doe het dan losjes. Zo blijven ze droog.