Perzik
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.
Perziken zijn op hun best van mei tot en met september. Net als pruimen en kersen zijn het steenvruchten. Onder hun donzige schil hebben ze geel of wit vruchtvlees. De smaak lijkt wat op die van nectarines, maar de schil is helemaal anders.
Sinds een paar jaar heeft de perzik ook een platte variant: de paraguayo. Dat zijn perziken die boven- en onderaan afgeplat zijn. Het zijn verrassende vruchten met een dunne donzige schil.
Perziken zijn rijk aan vezels.
Hoe perziken bewaren?
Perziken kan je na aankoop nog enkele dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Haal ze er wel tijdig uit, zodat ze weer op smaak komen voor je ze opeet. Op kamertemperatuur wordt fruit sneller rijp.
Hoe perziken schoonmaken?
- Spoel goed af onder koud water.
- De schil is eetbaar maar je kan perziken eventueel schillen met een dunschiller indien je de donzige schil niet fijn vindt.
- Snij middendoor en verwijder de pit. Of snij in kwartjes en verwijder de pit om toe te voegen aan een slaatje of smoothie.
Hoe perziken klaarmaken?
Rauwe perziken
- Perzik kan je op alle uren van de dag gewoon uit het vuistje eten.
- In slaatjes zorgen perziken voor kleur en een zoete toets.
- Ze zijn ook lekker in sangria, gin, Bellini, een smoothie ...
Perziken in een bereiding
Perziken doen het goed in chutney of in confituur. Dat kan puur of in combinatie met aardbeien, rabarber, sinaansappel, mango ...
Ook heerlijk op de barbecue: snij middendoor, verwijder de pit en gril op de barbecue. Dien op bij gevogelte of als dessert met een bolletje ijs.
Probeer perzik in desserten: taarten, cake, sabayon, fruitsla ...
Recepten met perziken
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie in overvloed!