Peultjes
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
Peultjes of sluimererwten zijn de jonge, knapperige peulen van een erwtensoort. Ze zijn nauw verwant aan doperwten, maar in tegenstelling tot doperwten worden ze zeer vroeg geoogst zodat de peul nog mals en zacht is en de erwtjes amper ontwikkeld zijn. Peultjes worden niet gegeten om de erwten, maar juist om de peul. Doordat de erwtjes amper ontwikkeld zijn, hebben peultjes ook hun kenmerkende platte vorm: ze zijn praktisch leeg.
Ze smaken zachtzoet. Ze zijn zeer geliefd zowel voor hun smaak als voor de frisse groene kleur.
Hoe peultjes bewaren?
In de verpakking van de winkel bewaren ze nog 3 à 4 dagen in de groentelade van de koelkast.
Hoe peultjes schoonmaken?
- Snij of breek een klein stukje van beide uiteindes. Die zijn vaak hard en vezelig.
- Check of er een draad aan de peultjes zit. Die kan je makkelijk verwijderen wanneer je een stukje van de uiteindes afkraakt en voorzichtig zijwaarts van de peul trekt.
Peultjes worden meestal zo gebruikt (ongesneden). Je kan ze afhankelijk van het recept ook schuin in 2 of 3 snijden.
Hoe peultjes bereiden?
Peultjes koken
- Breng lichtgezouten water aan de kook.
- Laat de peultjes gedurende ± 5 min onafgedekt koken.
Wil je ze verwerken in een slaatje, gaar de peultjes dan slechts +/-3 min. Giet af en spoel ze direct onder koud stromend water om de gaartijd te stoppen en de mooie groene kleur te bewaren.
Peultjes bakken of wokken
- Verhit een beetje vetstof in een kookpot of wok.
- Roerbak de peultjes gedurende 3 à 5 min op een hoog vuur tot ze beetgaar zijn.
Peultjes stomen
Ideaal om de smaak te bewaren is ze 5 à 8 min. te stomen.
Recepten met peultjes
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!