Rabarber

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.

rabarber_sfeerbeeld_gesneden.png
Onder de grote groene bladeren van de rabarberplant zitten groen-rode bladstelen. Alleen die stengels zijn eetbaar, maar wel op verschillende manieren. Koud, warm, gekookt of verwerkt tot confituur …

Met rabarber kan je alle kanten uit in de keuken, want deze groente doet het goed in zowel hartige als zoete gerechten.

Seizoen

Rabarber is top van mei tot juli.

Smaak

Unieke friszure smaak. De jonge, rode stengels zijn minder zuur.

Bewaren

Ongeveer 1 week in de koelkast als de stengels verpakt of bedekt zijn. Onbedekt worden de stengels slap of drogen ze uit. Je kan rabarber ook eerst blancheren en dan invriezen.

Voedingswaarde

Rijk aan vezels.

Hoe rabarber schoonmaken en snijden?

Stap 1: Snij de onderste harde stukken van de stengels en maak goed schoon onder koud water.

Stap 2: Trek eventueel de stugge draadjes van de stengels.

Stap 3: Snij de stengels in grote of kleine stukken, afhankelijk van de bereiding.

Hoe rabarber klaarmaken?

  • Snipper rauwe rabarber heel fijn of maak er linten van met een dunschiller. Heerlijk in slaatjes. Ook lekker: staafjes rabarber om te dopen in suiker, siroop of honing.

  • Kook 8 à 12 min. in weinig water. Zo blijven kleur, vitamines en smaak het best behouden. De rabarber is gaar als de stukken in vezels uit elkaar vallen. Graag wat suiker erbij? Voeg die na het koken toe, dan proef je meteen hoeveel er nodig is.

  • Leg stukken rabarber van dezelfde grootte tegen elkaar in een ovenschaal en besprenkel met water. Bestrooi met fijne suiker en zet ± 20 min. in een voorverwarmde oven, op 180 °C. Haal uit de oven en laat afkoelen in de schaal. Ideaal voor slaatjes of desserten (tiramisu, pannenkoeken, trifle ...). Ook lekker met extra smaakmakers zoals vanillearoma, gember, kaneel, citroenzeste, rood fruit ... Voeg ze toe voor het roosteren.

Dit wist je nog niet over rabarber

  • Omdat rabarber vaak in zoete gerechten zit, wordt het door veel mensen beschouwd als fruit, maar het is wel degelijk een groente.
  • Rabarber eet je het best niet meer dan twee keer per week, want ze bevat veel oxaalzuur.
  • Met het vocht dat vrijkomt tijdens het koken van rabarber kan je water een extra heerlijk smaakje geven. Ook ideaal om ijs mee af te werken!

Ook kinderen houden van rabarber

  • Rabarber smaakt vrij zuur, maar als je ze verwerkt in een koud gerecht, dan is dat een pak minder. En je hoeft zelfs geen extra suiker te gebruiken bij het klaarmaken. 
  • Verwerk eventueel wat ander fruit zoals appel, aardbei of abrikoos in je rabarbermoes.
  • Staat er rauwe rabarber op het menu? Laat de kinderen dan met een dunschiller de slierten maken, want alles wat je zelf doet, smaakt altijd zoveel beter.

Recepten met rabarber

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie in overvloed!

Workshop koken met rabarber: nostalgisch én hip!

Geloof het of niet, maar met rabarber kan je van hapje tot dessert heel wat culinaire verrassingen op tafel toveren. Wil jij ook aan de slag met deze gezonde seizoensgroente? Kook dan vanuit je eigen keuken live mee met onze chef die je stap voor stap begeleidt. Allemaal met rabarber natuurlijk!

Schrijf me in