Steak

Biefstuk friet, een echte klassieker uit de Belgische keuken. Maar je kan natuurlijk heel wat kanten uit met dit heerlijke stukje rundvlees. Ontdek hier hoe je de perfecte steak bakt: bleu, saignant, à point of bien cuit. En laat je inspireren door onze originele recepten. 

Hoe steak bakken?

  1. Haal de steaks ± 20 min. voor het bakken uit de koelkast en open de verpakking.
  2. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  3. Laat 5 à 10 min. rusten op een vel aluminiumfolie en kruid net voor het bakken aan 1 kant met versgemalen peper en grof zeezout. Het zout trekt vocht uit het vlees.
  4. Smelt boter in een inox braadpan. Wanneer de boter stopt met schuimen, mogen de steaks erin. Leg ze met de gekruide kant naar beneden in de pan en laat dichtschroeien (een bruin korstje krijgen).
  5. Kruid nu de bovenkant van de steaks met peper en zout. Draai om met een vleestang of spatel en bak de andere kant. De baktijd hangt af van de gewenste gaarheid of cuisson: bleu, saignant, à point of bien cuit (bekijk hieronder hoe je dat doet).
  6. Laat het vlees na het bakken nog 5 à 10 min. rusten onder aluminiumfolie.
  7. Graag een lekkere vleessaus bij je steak? Giet dan een scheutje water of vleesbouillon in de pan en schraap de braadresten los met een houten lepel (deglaceren). Breng het braadvocht aan de kook en laat inkoken tot een gebonden saus. 

En hoe mag hij gebakken zijn?

De baktijd van steak hangt af van je smaak. Voor sommige mensen mag hij bleu zijn, andere eten hem liever goed gebakken. De baktijden hieronder kan je gebruiken voor steaks van ± 2 cm dik.

steak bleu


Bleu:

Bak de steak ± 1 min. aan elke kant. De steak is nog rauw, maar wel warm.

steak saignant


Saignant:

Bak de steak 1,5 à 2 min. aan elke kant. Het vlees is nog rood vanbinnen en heel sappig. Bij het doorsnijden loopt er nog bloed uit.

steak a point


Á point:

Bak de steak 2,5 à 3 min. aan elke kant. Het vlees is alleen in het midden nog roze. Bij het doorsnijden loopt er geen bloed meer uit.

steak bien cuit


Bien cuit of goed doorbakken:

Bak de steak ± 4 min. aan elke kant. De steak is bruin vanbinnen en ziet nergens nog rood.