Mosselen, een lekkernij van het seizoen

We plukten speciaal voor jou de lekkerste mosselen! In onze mosselpot zitten heel wat recepten die deze parel van de zee alle eer aandoen. Ontdek ook hoe je mosselen schoonmaakt en welke dranken er het best bij passen. 

Voor je boodschappenlijstje: de mosselen-essentials

Hoe mosselen kuisen?

  1. Dompel de mosselen onder in koud water.
  2. Sorteer ze: verwijder alle mosselen met open of gebroken schelpen.
  3. Schraap de mosselen af om eventueel vastzittend vuil en baarden te verwijderen. Gebruik een klein borsteltje.
  4. Giet af en spoel opnieuw.

Hoeveel mosselen per persoon?

Voorzie 1 kg mosselen per persoon als je er frieten, pasta of een salade bij serveert. Verhoog de hoeveelheid tot 1,2 à 1,5 kg als je er brood bij geeft.

Wat drink je bij mosselen?

Je kiest je wijn of je bier uiteraard naargelang je mosselen bereidt in een saus, met fijne kruiden of à la marinière met witte wijn.

Onthoud dit basisprincipe voor klassieke recepten:
- een droge witte wijn zorgt altijd voor een geslaagd resultaat in combinatie met mosselen (muscadet, chablis, pouilly-fumé, picpoul, haut-poitou...) ;
- de moutige smaken van een pils of een fris blond bier combineren wonderwel met de jodiumtoets van mosselen.

Mosselseizoen!

Veel mensen denken dat het mosselseizoen van juli tot maart loopt. Maar door de herkomst van de mosselen en het type kweek (bodem- of hangcultuur) te variëren, is het tegenwoordig mogelijk om het hele jaar door van heerlijke mosselen te genieten. 

Ontdek er alles over

Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid