Hoe maak je sushi?
Sushi is één van de bekendste gerechten uit de Japanse keuken. Wat ooit begon als street food is nu een ware delicatesse. Deze Japanse hapjes staan bekend om hun pure smaken en eenvoud, want ze zijn echt niet moeilijk te maken.
In dit kookfilmpje leggen we je stap voor stap uit hoe je deze lekkernij zelf op tafel zet.
Stap voor stap sushi maken
Ging het toch wat snel? Hieronder kan je de verschillende stappen nog eens rustig nalezen.
Voor de rijst (20 stuks)
- Smelt 25 g rietsuiker en 5 g zout in 50 ml rijstazijn in een steelpannetje op een zacht vuur.
- Spoel 125 g sushirijst en doe in een kookpot. Voeg 600 ml water toe en laat 30 min. weken.
- Kook de rijst eerst afgedekt op een hoog vuur en daarna 10 min. op een zacht vuur. Haal de kookpot van het vuur en laat 10 min. afgedekt rusten.
- Doe de rijst in een grote mengkom en voeg de azijnmengeling toe. Laat afkoelen.
De rolletjes maken
Stap 1:
Leg 1 norivel op een sushimatje. Verdeel er de rijst over. Laat een randje van 1 à 2 cm onbedekt.
Stap 2:
Schik wat garnituur (bv. zalm en komkommer) op de rijst en bestrijk het onbedekte stukje norivel met een mespunt wasabi of een beetje water.
Stap 3:
Rol het norivel op tot tegen de rand met de wasabi. Druk wat aan en zet 30 min. in de koelkast.
Stap 4:
Snij de sushirol in 8 à 10 stukken. Geef er wat sojasaus en wasabi bij.