Sojasaus
- Gemaakt van sojabonen, heeft een uitgesproken zoute smaak.
- Vooral gebruikt om de smaak van de witte rijst te versterken en om vlees en vis te marineren voor het bakken.
- Veganistische saus.
Vissaus / nuoc-mâm
- Gebruikt als smaakmaker, zoals zout.
- Kruidt marinades, wokgerechten en soepen af.
Sesamolie
- Olie met een uitgesproken smaak.
- Ideaal om marinades te bereiden.
- Minder geschikt om mee te koken, want de smaak verandert wanneer de olie warm wordt.
Ketjap
- Indonesische variant van sojasaus.
- Uitgesproken aroma en zoetere smaak.
Kokosmelk
- Geeft een romige toets aan oosterse gerechten.
- Ook heerlijk in cocktails, gebak, koekjes ...
Sriracha
- Gemaakt van chilipepers (met knoflook, azijn, suiker en zout).
- Dankt zijn naam aan de stad Si Racha in Thailand.
Oestersaus
- Heeft een subtiele smaak van zoet en zout.
- Heeft, ondanks zijn naam, niets te maken met oesters.
Gember
- Heeft een citrusachtige smaak, pikant en gepeperd.
- Te gebruiken in fijne reepjes, schijfjes of geraspt.
- Schil gember altijd. Dat gaat het makkelijkst met een lepel.
Citroengras
- Tropische plant met een zoete, citrusachtige smaak.
- Heel fijn te snijden, blijft hard na het koken.
- Ideaal in marinades.
Pikante pepertjes
- Sommige zijn zacht, andere heel pittig.
- Haal de zaadjes eruit om ze minder pikant te maken.
- Bijzonder lekker in de wok met sjalotten of lente-uitjes.
Koriander
- De verse blaadjes worden rauw gegeten.
- Toevoegen als afwerking bij je gerecht.