Wintergroenten

Witloof

wintergroenten_witloof.jpg

Tips en recepten

Witloof is een typisch Belgische bladgroente. Het wordt gekweekt als wortelgewas in volle grond of via hydrocultuur.

Witloof wordt vaak rauw gegeten, maar je kan het ook stoven, koken, stomen en bakken of wokken. Deze wintergroente is ook lekker gevuld of in een ovenschotel. Denk maar aan hamrolletjes met witloof en kaassaus.

Witloof schoonmaken

Stap 1:

Verwijder de onderste centimeter van de witloofstronk.

Stap 2:

Snij het harde kegelvormige gedeelte eruit. Dat is het meest bittere gedeelte van de witloofstronk.

Stap 3:

Spoel het witloof onder koud water en snij verder in stukjes, reepjes …

Witloof versnijden

In zijn geheel

Kleine stronken kan je heel laten. Verwijder wel eerst het kegelvormige stukje onder aan de witloofstronk. Dikkere stronken kan je in de lengte in 2 snijden.

In repen

Ideaal voor in de wok:

  • Snij de volledige stronk in repen van 1/2 cm, van boven naar beneden.
  • Of maak de blaadjes los, leg ze op elkaar en snij dan in fijne reepjes.
  • Je kan de witloofstronken ook in de lengte in 2 snijden en daarna in schuine stukken van 1 à 2 cm.

In ringen

Snij de volledige stronk in ringen van 1/2 cm. Handig in een slaatje.

Witloof bereiden

Rauw

Snij rauw witloof pas op het laatste moment fijn en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen. Meng er andere rauwe groenten of fruit onder. De zoete smaak van fruit past perfect bij de bitterheid van witloof. Of vul de rauwe blaadjes met tonijnsla, krabsla of hummus voor een lekker aperitiefhapje.

Stoven

Smelt 2 eetl. boter in een kookpot en stoof de witloofstronk in zijn geheel. Voeg een bodempje water toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Laat ± 20 min. afgedekt sudderen. Voeg eventueel een lepeltje suiker toe om het witloof minder bitter te maken. Een teentje knoflook, kerriepoeder, een vanillestokje, brie, gehakte walnoten en partjes sinaasappel passen heel goed bij gestoofd witloof.

Koken

Kook de witloofstronken ± 20 min. afgedekt in lichtgezouten water. Laat het witloof goed uitlekken en knijp eventueel wat uit.

Stomen

Leg het witloof op een rooster dat je op een kookpot met kokend water legt. Of gebruik een stoombloempje. Dek de kookpot goed af, zodat de stoom kan circuleren en laat ± 20 min. garen.

Bakken of wokken

Snij de stronken witloof in stukjes of reepjes. Bak beetgaar in een beetje vetstof en kruid met peper en zout.