Witloofgratin met mosterdsausje
Witloofgratin met mosterdsausje

Witloofgratin met mosterdsausje

35 min.
Hoofdgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 562 kcal
Energie 2351 kj
Vet 26.7 g
Verzadigd vet 15.2 g
Koolhydraat 52.2 g
Suiker 12.6 g
Vezel 5.8 g
Eiwit 25.4 g
Zout 3.7 g
natrium 1.5 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. 35 min.
  2. Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook 20 min. in lichtgezouten water.

  3. Verwijder intussen de harde kern uit het witloof. Smelt 1 el boter in een grote kookpot en bak het witloof goudbruin langs elke kant. Bedek met een vel bakpapier en laat 5 min. zachtjes stoven. Draai de stronken om, kruid met zout en peper. Voeg 2 el water toe en laat nog eens 5 min. koken met het bakpapier erop.

  4. Smelt intussen 4 el boter in een steelpan. Roer er de vloeiende bloem onder en laat bakken tot je een koekjesgeur ruikt. Voeg beetje bij beetje en al roerend 5 dl koude melk toe en klop tot een gladde saus. Roer er de mosterd en de helft van de geraspte kaas door. Kruid met nootmuskaat, zout en peper.

  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  6. Giet de aardappelen af en plet ze tot puree. Kruid met nootmuskaat, zout en peper. Voeg 1 el boter en 1 dl melk toe.

  7. Rol elk stronkje witloof in een sneetje ham en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met de saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en laat enkele minuten gratineren onder de grill.

  8. Serveer met de puree.

Tip
Twist je witloofgratin met andere smaakmakers

• Meer zin in vis? Vervang de ham door sneetjes gerookte zalm. • Voor een veggie alternatief snij je champignons in schijfjes. Bak goudbruin. Kruid met zout en peper. Halveer de gestoofde stronken witloof in de lengte en vul ze met de champignons. Strooi er grofgehakte hazelnoten bij en werk af met de geraspte kaas. • Heb je geen zin om zelf puree te maken? Probeer onze kant-en-klare puree van Boni Selection.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. 35 min.
  2. Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook 20 min. in lichtgezouten water.

  3. Verwijder intussen de harde kern uit het witloof. Smelt 1 el boter in een grote kookpot en bak het witloof goudbruin langs elke kant. Bedek met een vel bakpapier en laat 5 min. zachtjes stoven. Draai de stronken om, kruid met zout en peper. Voeg 2 el water toe en laat nog eens 5 min. koken met het bakpapier erop.

  4. Smelt intussen 4 el boter in een steelpan. Roer er de vloeiende bloem onder en laat bakken tot je een koekjesgeur ruikt. Voeg beetje bij beetje en al roerend 5 dl koude melk toe en klop tot een gladde saus. Roer er de mosterd en de helft van de geraspte kaas door. Kruid met nootmuskaat, zout en peper.

  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  6. Giet de aardappelen af en plet ze tot puree. Kruid met nootmuskaat, zout en peper. Voeg 1 el boter en 1 dl melk toe.

  7. Rol elk stronkje witloof in een sneetje ham en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met de saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en laat enkele minuten gratineren onder de grill.

  8. Serveer met de puree.

Tip
Twist je witloofgratin met andere smaakmakers

• Meer zin in vis? Vervang de ham door sneetjes gerookte zalm. • Voor een veggie alternatief snij je champignons in schijfjes. Bak goudbruin. Kruid met zout en peper. Halveer de gestoofde stronken witloof in de lengte en vul ze met de champignons. Strooi er grofgehakte hazelnoten bij en werk af met de geraspte kaas. • Heb je geen zin om zelf puree te maken? Probeer onze kant-en-klare puree van Boni Selection.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 562 kcal
Energie 2351 kj
Vet 26.7 g
Verzadigd vet 15.2 g
Koolhydraat 52.2 g
Suiker 12.6 g
Vezel 5.8 g
Eiwit 25.4 g
Zout 3.7 g
natrium 1.5 g

Bekijk het recept digitaal