04/05/2022
Voedselverlies vermijden?
De tips van Karen
We horen vaak over voedselverlies, maar hoe controleer je dit nu concreet in je dagelijkse routine? Karen Janssens is mama van 2 en woont in Brussel. Niet toevallig werkt ze bij Colruyt Group rond het verduurzamen van producten. Ze is heel bewust bezig met voedselverlies. ‘Ik ben daar op een zeer natuurlijke manier mee bezig. Het maakt deel uit van mijn dagelijks leven’.
Wat zijn dan juist de kleine raden van tante Karen?
- Ik maak een boodschappenlijst via de app, zodat ik exact koop wat ik nodig heb. Dat is goed voor de planeet én mijn portemonnee.
- Ik plan onze maaltijden meestal een week op voorhand en koppel daaraan het boodschappenlijstje. Het maakt winkelen minder stressvol en tijdrovend.
- Als ik een recept voorbereid heb, maar uiteindelijk zin heb in iets anders, vries ik de maaltijd in. Soepen, stoofpotten en curry's, maar ook spaghettisaus of balletjes in tomatensaus zijn hiervoor geschikt!
- Als ik 10 peren heb, leg ik er 5 in de frigo en 5 in de fruitschaal. Het fruit in de frigo blijft langer goed en het fruit in de fruitschaal rijpt snel genoeg om op te eten.
- Van restjes die overblijven, maak ik vaak soep. Ik maak zelfs soep van sla.
- Ik behoud graag het overzicht in de frigo. Als er te veel in ligt, is dat meestal het teken dat ik eerst daarmee aan de slag moet voor ik nieuwe inkopen doe.
- Ik breng soms overschotten naar de buren, vrienden of familie. Dat kost me niets en ik krijg er een glimlach voor in de plaats.
- Oud brood gebruik ik als croutons in soep of salades, of als paneermeel voor een ovenschotel. Als ik wil scoren bij mijn zoon, maak ik er wentelteefjes mee.
- Ik geef een specifieke plaats aan producten in de frigo: in het bovenste en warmste deel bewaar ik zuivel. Het middelste deel is voor sla, taart of bereide gerechten. Bepaalde groeten en fruit leg ik bewust niet in de frigo, omdat ze dan sneller vervallen. Ik denk aan tomaat, avocado, banaan, komkommer ...
- Ik laat het idee los dat bepaalde groenten passen bij een bepaald recept. Eigenlijk kan je bijna alle groeten in een maaltijd gebruiken, maar het vraagt creativiteit.