Vrouwelijk rund van bij ons: van de lokale kweker tot op je bord

Het welzijn van de vrouwelijke runderen komt bij Colruyt op de eerste plaats. Dieren goed behandelen, heeft invloed op de kwaliteit. Dat weten de Belgische kwekers waarmee we nauw samenwerken.

vrouwelijk_rund_nl.png

Witblauw, vrouwelijk en Belgisch

Het vrouwelijke rund van bij ons is niet alleen afkomstig van het witblauwras. Zoals de naam zegt, is het ook 100 % vrouwelijk én 100 % Belgisch. En dat levert volgens onze aankoper Jurgen extra bonuspunten op: “Koeien slaan iets meer vet op, waardoor het vlees extra veel smaak krijgt.” 

Nauwe samenwerking

Voor al ons vrouwelijke rundvlees werken we rechtstreeks samen met de boeren. Dankzij dat directe contact hebben we een uitstekende vertrouwensrelatie en kunnen we voor het vlees een stabiele prijs garanderen. De kwekers kennen perfect onze kwaliteitseisen, wij kunnen nauwkeuriger controleren en de keten van bij de boer tot in de winkel blijft zo kort mogelijk.

Met respect voor dieren

Het welzijn van de dieren komt bij de lokale kwekers van vrouwelijk rund op de eerste plaats. “Dagelijks vers stro leggen, de stallen goed verluchten, aangepaste voeding … Het lijken eenvoudige dingen, maar ze zorgen er wel voor dat er een extra smaakvol stuk rundvlees op je bord belandt.” Aan het woord is André Guissart, één van de lokale kwekers waarmee we samenwerken. 

Smaak komt met de jaren

Lokale kwekers geven hun dieren de nodige ruimte om te groeien. In de winter leven ze in ruime, verluchte en verlichte stallen. Van de eerste lentezon tot november grazen de runderen en de kalveren buiten. “Zes maanden per jaar leven de dieren in hun natuurlijke omgeving op uitgestrekte weides”, legt André uit. “Zo groeien ze zonder stress op, tot ze tussen vier en zeven jaar oud zijn.” In die periode hebben ze ook twee à drie keer gekalfd. En ook dat komt de smaak alleen maar ten goede.

Natuurlijke voeding

De voeding van de runderen bestaat voor 90 % uit gras, aangevuld met voeder zonder soja. André: “Ik koop zelf eenvoudige grondstoffen van heel goede kwaliteit. Lijnzaad, pulp, maïs die we zelf kweken en spelt. En daarbij voegen we een supplement dat werd samengesteld door professor Rollin van de universiteit van Luik.” Door die voeding van vooral gras heeft het vlees een meer uitgesproken smaak en wordt het roder en lekker mals. Stuk voor stuk de kwaliteiten die je verwacht van het vlees op uw bord.

Je herkent het vrouwelijk rund van bij ons makkelijk aan dit label.

Recepten met rundvlees

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie? Die vind je hier!