Aardpeer
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
De aardpeer lijkt een beetje op een aardappel, maar dan eentje met een grillige vorm en een lichtbruine of -paarse kleur. De vergeten groente is aan een heuse comeback bezig.
Je kan aardpeer geschild of ongeschild eten, rauw, gebakken, gegrild, gefrituurd of gekookt. De uitgesproken smaak doet wat denken aan die van artisjok of schorseneer met een vleugje walnoot. Aardpeer past uitstekend bij witte of vette vis en bij gevogelte.
Je vindt aardpeer in onze winkels van oktober tot maart.
Hoe aardpeer bewaren?
Je kan aardperen 1 week in de groentelade van de koelkast bewaren.
Aardpeer schoonmaken ...
Schrob de rauwe aardperen voorzichtig maar grondig schoon onder koud water. Verwijder de uiteinden en schil eventueel met een dunschiller. Besprenkel ze met citroensap of azijn zodat het vruchtvlees niet oxideert. Aardperen die in water gekookt zijn, kan u makkelijker schillen.
Snij de aardperen in (kleine) blokjes, staafjes of schijfjes, of rasp ze.
... en klaarmaken
-
- Aardpeer is lekker geraspt in een salade, eventueel in combinatie met wortelen.
- Breng op smaak met een dressing met verse kruiden (platte peterselie, bieslook).
-
- Kook de geschilde en in plakjes gesneden aardperen 10 à 15 min. in lichtgezouten water.
- Maak er eventueel puree van, met of zonder aardappelen.
-
- Kook de ongeschilde aardperen 5 à 10 min. beetgaar in lichtgezouten water.
- Snij in plakjes en bak goudbruin in boter of olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Werk af met fijngesneden verse kruiden zoals bieslook of peterselie.
-
- Schil de aardperen en snij in blokjes of plakjes.
- Leg in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
- Zet de ovenschaal 30 min. in een voorverwarmde oven, op 180 °C.
-
- Bak heel fijne schijfjes ongeschilde aardpeer 1 min. in een friteuse op 180 °C.
- Laat uitlekken en bestrooi de aardpeerchips met paprikapoeder, kerriepoeder of ras el hanout.
Lekker rauw of geraspt in een salade, gekookt in een puree of soep of gebakken in schijfjes.
Recepten met aardpeer
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!