Andijvie

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

andijvie_packshot-1.png

Andijvie behoort tot de familie van de sla en is ook verwant aan witloof. Hij is minder bekend dan zijn broertje de krulandijvie, maar moet er niet voor onderdoen.

De grote groene bladeren van deze kruidachtige plant zijn licht golvend en knapperig. Ze hebben een pittige, licht bittere smaak. De binnenste bladeren zijn wit met een gele rand. Ze zijn zachter en zoeter van smaak. Andijvie is rijk aan vezels en is een bron van vitamine A en foliumzuur.

Je kan andijvie op heel wat manieren klaarmaken. Van klassieke stoemp tot andijvie in roomsaus.

Hoe andijvie bewaren?

  • Andijvie is enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast, maar wordt best zo snel mogelijk na aankoop bereid.
  • Wil je andijvie invriezen? Blancheer de sla dan 2 min., laat goed uitlekken, stop in een diepvrieszakje en vries vervolgens in. Je kan diepgevroren andijvie tot 6 maanden bewaren. Ook gekookte andijvie kan je invriezen.

Hoe andijvie schoonmaken?

Stap 1

Snij de onderkant los van de andijvie.

Stap 2

Maak vervolgens de bladeren een voor een los. Was grondig in koud water om zand of aarde te verwijderen.

Stap 3

Snij naar wens.

Hoe andijvie bereiden?

Rauwe andijvie

  1. Verwijder de grootste harde nerf van de grote bladeren.
  2. Snij in dunne reepjes.

Andijvie is erg lekker in een salade, in combinatie met bijvoorbeeld fruit, eieren, kaas en gebakken spek. Of voeg rauwe andijvie toe aan een smoothie met avocado en kiwi. 

Andijvie koken

  1. Breng lichtgezouten water aan de kook.
  2. Kook de andijvie 2 à 3 min.
  3. Giet af.

Uitstekend in een aardappelstoemp.

Andijvie stoven

  1. Verhit een beetje vetstof in een kookpot.
  2. Stoof de andijvie 2 à 3 min.
  3. Kruid naar smaak.

Heerlijk in een groentequiche of met bechamelsaus.

Andijvie bakken of wokken

  1. Verhit een beetje vetstof in een pan of wok.
  2. Roerbak de andijvie 2 à 3 min.

Slappe andijvie oppeppen?

Andijvie die wat slap hangt, kan je prima oppeppen door de bladeren in koud water te leggen, minstens een half uur lang.

Ook kinderen houden van andijvie

  • Kinderen houden over het algemeen niet van bittere groenten. Verstop andijvie eens in een stoemp, wedden dat ze het niet zullen doorhebben? Dit trucje werkt ook goed in een hutsepot, gecombineerd met andere groenten zoals wortelen en worst.
  • Nog een tip: maak een soep van andijvie en mix fijn. Voeg een scheutje room toe voor de smeuïgheid en wat miniballetjes voor de fun.

Recepten met andijvie

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!