Courgette

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

courgette_sfeerbeeld.png

Courgettes behoren tot de familie van de komkommerachtigen, net zoals meloen en uiteraard komkommer. De vruchten van de courgetteplant worden gegeten als groente.

De zachte en delicate smaak van de courgette komt helemaal tot zijn recht in een gratin of een zuiders gerecht zoals ratatouille. Je kan courgette ook gebruiken in een originele salade of om een soep mee in te dikken.

Courgettes zijn het hele jaar door beschikbaar, maar ze zijn wel typische zomergroenten. De courgette is eigenlijk een soort pompoen die geoogst en gegeten wordt voor hij volledig rijp is. Vandaar ook de naam ‘courgette’, wat in het Frans ‘petite courge’ of kleine pompoen betekent.

De courgetteplant houdt van warmte. Tijdens warme zomerdagen verschijnen de felgele bloemen heel snel van tussen de bladeren. Daaruit ontwikkelen zich binnen enkele dagen de vruchten (of de courgettes).

Courgettes zijn rijk aan vezels en heel caloriearm. Ze zijn een bron van vitamine C en foliumzuur en bevatten ook kalium. 

Hoe courgette bewaren?

Bewaar courgettes in een fruitmand of in de kelder, zo komt hun smaak het best tot zijn recht.

Hoe courgette schoonmaken?

Je hoeft courgettes niet vooraf te schillen. Hun schil geeft kleur aan je gerechten en zorgt ervoor dat het vruchtvlees vast blijft.

Stap 1

Spoel de courgettes en snij het kroontje eraf.

Stap 2

Verwijder de pitjes uit grote courgettes. Voor kleine courgettes is dat niet nodig.

Stap 3 (rondjes of lange sneden)

Snij de courgettes naargelang het recept. Om te frituren, te grillen of om op de barbecue klaar te maken: snij in rondjes of lange sneden van 1/2 cm dik.

Stap 3 (linten)

Voor een salade of om te stoven: snij in linten (met een dunschiller).

Stap 3 (blokjes of staafjes)

Om te bakken, te stoven of te wokken: snij in kleine blokjes of staafjes.

Stap 3 (raspen)

Je kan courgettes ook raspen voor wok- en rauwe bereidingen.

Hoe courgette bereiden?

Rauwe courgette

Rauwe courgette is heerlijk in salades, geraspt of in reepjes. Bv. met geraspte wortelen en vinaigrette.

Courgette koken of stomen

  1. Snij de courgettes in blokjes of staafjes.
  2. Laat ± 5 min. gaar worden in bouillon of lichtgezouten water. Je kan ze ook gaar stomen.

Zorg ervoor dat je courgettes voldoende kruidt, want ze hebben een discrete smaak.

Courgette stoven

  1. Stoof stukjes courgette in een beetje olijfolie.
  2. Kruid met peper en zout.
  3. Laat afgedekt gaar worden in een bodempje water, tot ze zacht zijn.

Courgette wokken

Courgettes zijn ideaal in wokschotels, want ze zijn snel klaar. Voeg ze daarom altijd op het einde van de bereiding toe.

Courgette in de oven

  • Leg courgetteschijfjes in een met olie ingestreken ovenschotel. Wissel af met schijfjes tomaat, aubergine, aardappel of zoete aardappel. Kruid en zet 50 à 60 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven.
  • Je kan courgettes ook vullen met gehakt, zeevruchten, auberginemousse, gekookte rijst, groenten ... Snij in de lengte in 2 en hol lichtjes uit met een koffielepel. Vul de courgettes en zet gedurende 30 à 45 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. De bereidingstijd is afhankelijk van de vulling (gehakt bv. moet goed gaar zijn).

Courgette grillen

  1. Snij de courgettes in lange plakken van ± 1/2 cm dik.
  2. Bestrijk langs beide kanten met olijfolie. 
  3. Bak 1 à 2 min. langs elke kant in een grillpan of op de barbecue.
  4. Dien op met gegrild vlees.

Courgette frituren

  1. Snij de courgette in rondjes van 1/2 cm dik.
  2. Haal door wat bloem, dan door wat losgeklopt ei en ten slotte door wat paneermeel. Het paneermeel kan je kruiden met paprika, kerrie, knoflook, basilicum of peterselie, en met peper en zout.
  3. Bak de gepaneerde courgetterondjes vervolgens ± 2 min. goudbruin in de frituurpan (175 °C).
  4. Dep droog met keukenpapier. 

Heerlijk bij vis of lamsvlees.

Recepten met courgette

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!