Paprika

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

paprika_sfeerbeeld_rood_groen_geel.png

De paprika is een vruchtgewas, net zoals de tomaat en de aubergine. De kleurrijke vruchten van de paprikaplant komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de jaren 60 begonnen ze ook bij ons in de smaak te vallen.

Elke kleur heeft zijn eigen smaak: de rode, gele en oranje variëteiten smaken eerder zoet, de groene is wat scherper. Dat komt omdat de groene paprika eigenlijk een onrijpe vruchtgroente is die geel, oranje of rood kleurt wanneer ze volledig rijp is. Puntpaprika’s hebben dan weer een uitgesproken zoete smaak.

Paprika’s van verschillende kleuren hebben ook een andere voedingswaarde. Rode paprika’s zijn het rijkst aan vitamine E. De rode en de gele bevatten meer vitamine C dan de groene. Ze zijn wel allemaal rijk aan vezels en ze zijn een bron van foliumzuur. Paprika’s bevatten ook pectine, een stof die bereidingen zoals sausen en soepen indikt.

Je kan paprika’s zowel koud als warm eten. Ze zijn lekker fris in een slaatje en heerlijk warm in soep, ratatouille ...

Hoe paprika bewaren?

Paprika’s blijven na aankoop nog een week goed op een koele plaats. Bewaar ze liever niet in de koelkast. Je kan ze zowel rauw als gekookt eten en ze zijn ook geschikt om in te maken.

Hoe paprika schoonmaken?

Stap 1

Snij de paprika in de lengte doormidden en verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten.

Stap 2

Snij de halve paprika’s in de breedte in reepjes en daarna eventueel in blokjes.

Tip

Je kan paprika’s ook vullen. Laat ze dan heel en snij het hoedje met de steel eraf. Verwijder binnenin de pitten en witte zaadlijsten.

Hoe paprika bereiden?

paprika_packshot_rood_blokjes_gesneden.png

Rauwe paprika

Rauwe paprika’s zijn heerlijk in slaatjes en dankzij de verschillende kleuren kan je er naar hartenlust mee variëren.

  1. Snij een geschilde of ongeschilde paprika (naar smaak) in reepjes of kleine blokjes. 
  2. Besprenkel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. 

Paprika koken

  1. Snij de paprika in 2.
  2. Kook beide helften 15 à 20 min. gaar in water.
  3. Giet af en spoel onder koud water. Zo kan je hem makkelijk pellen.
paprika_sfeerbeeld_rood_groen_geel_gesneden_schijfjes-1.png

Paprika stoven

  1. Snij de paprika in blokjes of reepjes.
  2. Stoof ± 10 min. in een beetje olie (afhankelijk van de dikte van de stukjes paprika).

Paprika wokken

  1. Snij de paprika in blokjes of reepjes.
  2. Wok ± 10 min. in een beetje olie (afhankelijk van de dikte van de stukjes paprika).

Paprika grillen

  1. Leg een halve paprika op het barbecuerooster met het vel naar onderen.
  2. Laat ± 15 min. grillen, draai om en laat nog ± 5 min. gaar worden.

Het vel van de paprika mag zwart kleuren, zo kan je hem makkelijk pellen. 

paprika_sfeerbeeld_rood_groen_geel_gesneden_schijfjes.png

Paprika in de oven

Volledige of halve paprika’s zijn ideaal om te vullen met rijst, pasta, gehakt ... Zet 30 à 40 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven, afhankelijk van de vulling.

Tip

Paprika’s zijn beter verteerbaar wanneer je ze vooraf schilt of pelt. Dat kan je op verschillende manieren doen:

  • Rooster de paprikahelften met de velkant naar boven, onder de grill van de oven. Reken 10 à 20 min., tot het vel zwarte vlekken vertoont. Daarna kan je ze makkelijk pellen.
  • Je kan ze ook 10 sec. onderdompelen in kokend water, spoelen onder koud water en daarna het vel verwijderen.
  • Of schil de paprika’s met een dunschiller.

Recepten met paprika

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!