Pompoen

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

vi2122_pompoen.jpg

Pompoen is de ster van de herfst en een echte all-rounder. Met zijn felle kleur en zachte smaak past hij perfect bij tal van kruiden en groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos: soep, gratin, puree, ovenschotels en zelfs salades, sappen, sauzen …

Als komkommerachtige is hij het neefje van de (water)meloen en de komkommer. 

Pompoen is rijk aan vezels en een bron van vitamine A en C.

Pompoenen zijn top van oktober tot december.

Hoe pompoen bewaren?

Een volledige pompoen kan je tot 3 maanden op een koele en droge plaats bewaren. Zodra je hem aansnijdt, bewaar je hem best in de koelkast en gebruik je hem op binnen de 2 dagen.

Je kan een pompoen ook lichtjes koken en invriezen om later  te gebruiken.

Hoe pompoen schoonmaken?

Stap 1: pompoen snijden

Snij de pompoen in 4 met een groot scherp mes. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten met een lepel. Bewaar de pitjes eventueel om te roosteren.

Stap 2: in repen snijden

Snij elk stuk in repen (met de bolle kant naar boven). Begin daarbij telkens van het midden naar onderen. 

Stap 3: schil verwijderen

Verwijder de schil met een stevig mes of een dunschiller. Dat gaat makkelijk wanneer je de pompoenstukken eerst 5 à 10 min. met de schilkant naar boven roostert in een voorverwarmde oven op 200 °C. Snij het vruchtvlees daarna in blokjes.

Hoe pompoen bereiden?

Rauwe pompoen

  1. Net zoals wortel is pompoen ook lekker rauw, bv. geraspt in een groene salade.
  2. Je kan de geraspte pompoen op smaak brengen met wat sinaasappelsap en kaneel.

Pompoen koken of stomen

Kook pompoenstukjes van gemiddelde grootte (2 à 3 cm) zo'n 10 à 15 min. in een kookpot met licht gezouten water. Of stoom ze gaar boven kokend water op een rooster of in een stoommandje.

Pompoen bakken of wokken

  1. Verhit boter of olijfolie in een pan of een wok. 
  2. Bak de kleine pompoenblokjes ± 5 min.
  3. Kruid naar smaak met oregano, koriander, komijn,  dragon, peterselie ...

Frietjes van pompoen

Een originele en lekkere bereiding:

  1. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C. 
  2. Verwijder de schil van de pompoen.
  3. Snij 800 g vruchtvlees in frietjes van ± 1/2 cm dik.
  4. Kruid met zout en paprikapoeder.
  5. Leg de pompoenfrietjes op de ovenplaat en laat 30 à 40 min. bakken in de oven. Draai regelmatig om.

Je kan de pompoenfrietjes ook gewoon in de frituurpan bakken (175 °C). 

Lekker bij rundvlees of wild.

Wat met de pompoenpitjes?

Die zijn perfect eetbaar en heel lekker als je ze roostert.

  1. Wrijf ze schoon onder stromend water, laat drogen en bestrooi met zout.
  2. Bak 3 à 5 min. in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.

Heerlijk als aperitief of als smaakmaker in een salade.

Serveertip

Zoek je een originele en feestelijke presentatie voor je soep? Serveer hem in een uitgeholde pompoen. Succes verzekerd!

Ook kinderen houden van pompoen

Kinderen eten verrassend graag pompoen. Vooral in de vorm van soep. Probeer zeker eens onze feeënsoep met pompoen.

Recepten met pompoen

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!

Pompoenen kleuren de herfst

De herfst is het seizoen van de pompoen. En voor de jonge tuinbouwer Frederik is het de mooiste periode van ‘t jaar.

De pompoenteelt onthuld

Kies je voor seizoensgroenten en -fruit, dan kies je voor de meeste smaak en vitamines. Elke dag 300 g groenten en 250 g fruit eten, is het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Bovendien zijn seizoensgroenten en -fruit vaak de betere keuze voor het milieu. Zo dragen we samen bij aan een betere gezondheid, stap voor stap.