Radijs
Hoe radijzen klaarmaken?
Koude en warme bereidingen
-
Verwerk ze in slaatjes, met citroensap of azijn.
Verrassende hapjestip: dompel een volledige radijs eerst in gesmolten witte chocolade en dan in fijngehakte pistachenootjes. Laat daarna opstijven in de koelkast.
Radijzen behoren tot de koolgewassen. Ze smaken lekker pittig. Heb je graag een zachtere smaak, dan kan je ze schillen.
-
- Snij de radijzen in 2.
- Smelt een klontje boter in een kookpot en voeg de radijzen toe.
- Laat ze 6 à 10 min. stoven.
- Kruid met peper en zout.
Heerlijk met gebakken aardappelen en lenteuitjes.
-
- Meng 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. vloeibare honing en wat grof zeezout onder de radijzen.
- Rooster ze ± 20 min. in de voorverwarmde oven op 200 °C.
-
- Bak de radijzen in wat vetstof en kruid met peper en zout.
- Voeg voor meer smaak fijngesnipperd knoflook, fijngehakte nootjes of sesamzaadjes toe.
- Meng eventueel met slaharten en spinazieblaadjes en besprenkel het slaatje met honing-mosterdvinaigrette.
Heerlijk bij gebakken spek, vis of varkenshaasje.
-
- Snij radijzen in dunne schijfjes en meng er olijfolie, peper en zout onder.
- Schik ze op een bakplaat met bakpapier en bak 15 min. op 180 °C.
- Verlaag de oventemperatuur naar 100 °C en bak nog ± 15 min. tot ze krokant zijn.
Ook zoete radijzenchips met olijfolie, suiker en kaneel zijn het proberen waard.
Lekkere combinaties met radijs
- Boterham met plattekaas en radijs: in het Pajottenland, de regio rond Brussel, zie je deze klassieker vaak op de menukaarten staan. Eenvoudig, maar altijd lekker.
- Slaatje van komkommer en radijs: de combinatie van deze frisse lentegroenten is heerlijk op een warmere lentedag of bij de eerste barbecue.
- Koude aardappelsalade met radijs: de radijzen geven kleur aan je aardappelslaatje en zorgen voor een knapperige en pittige toets.
Originele bereidingen met radijs
Radijsbloemetjes
Optie 1: maak met een keukenmesje horizontale sneetjes in de radijs, tot op enkele mm van het kroontje. Doe hetzelfde in tegenovergestelde richting. Leg ze in ijswater, zo gaat het radijsje 'openbloeien'.
Optie 2: maak met een keukenmesje schuine sneetjes tot in het midden van de radijs. Zo kan je de 2 helften mooi uit elkaar trekken.
Gebruik de radijsbloemetjes om je gerechten mee af te werken.
Smoothie van radijs
- Neem 1 bosje radijzen en snij 2 radijzen in 8 schijfjes. Zet opzij. Snij de rest van de radijzen in 4 partjes.
- Mix de partjes radijzen, 5 dl Griekse yoghurt en 4 ijsblokjes in een hoge maatbeker tot een gladde massa.
- Verdeel over 4 glazen en bestrooi met 3 el havermout. Werk af met 2 schijfjes radijs.
Radijzen voor kinderen
- Gezond tussendoortje: steek regelmatig wat radijzen in de brooddoos als snack. Je kan ze ook samen met andere groenten zoals wortel, komkommer of kerstomaat op een spiesje combineren.
- Verras met radijzenchips: maak radijzen eens klaar op een andere manier. Snij ze in dunne schijfjes en meng met olijfolie, peper en zout. Schik ze op een bakplaat met bakpapier en bak 15 min. op 180 °C. Verlaag de oventemperatuur naar 100 °C en bak nog ± 15 min. tot ze krokant zijn. Ook zoete radijzenchips met olijfolie, suiker en kaneel zijn het proberen waard.
Hoe radijzen bewaren?
Radijzen zonder loof kan je tot 5 dagen bewaren in de koelkast in een gesloten plastic zak met gaatjes. Voelen ze wat slapper aan, leg ze dan even in ijskoud water. Maar niet te lang, anders verliezen ze hun smaak. Ze invriezen doe je beter niet.
Zet dit product nu op je boodschappenlijstje
Recepten met radijs
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!
Bekijk wat Sophie doet met onze smaakmaker
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid