Abrikoos

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.

abrikozen_sfeerbeeld.png

De abrikoos is een ronde en vlezige vrucht met een fluweelzachte schil waarvan de kleur varieert van geel tot rood. Het vruchtvlees is geeloranje en stevig en zoet .

De abrikoos is rijk aan vezels en een bron van kalium.

Je kan abrikoos zo eten maar de vrucht is ook lekker in allerhande culinaire bereidingen: gebak, gerechten met gevogelte of konijn, tajines ...

 

Hoe abrikozen bewaren?

Abrikozen kan je na aankoop nog enkele dagen bewaren in de groentenlade van je koelkast. Haal ze er wel tijdig uit, zodat ze weer op smaak komen voor je ze opeet.  Op kamertemperatuur wordt fruit sneller rijp.  

Hoe abikozen schoonmaken?

  • Was abrikozen onder stromend koud water. Je kan ze zowel met als zonder schil eten. 
  • Om ze te vullen, snij ze middendoor en verwijder de pit. 
  • Gebruik je ze graag in een slaatje, snij ze dan in kwartjes. 
  • In kleine of dikke stukken zijn ze lekker bij ’t onbijt,  in desserten, in je aperitief of smoothie ...

Hoe abrikozen klaarmaken?

Rauwe abrikozen

  • Abrikozen kan je op ieder moment van de dag uit het vuistje eten. 
  • Ze voegen kleur en een zoete smaak toe aan slaatjes of fruitsla
  • Ontdek ze in drankjes als smoothie, mocktail, sangria …
  • Halve abrikozen kan je opvullen met hummus of garnaaltjes en als lunch of voorgerechtje eten.

Abrikozen in een bereiding

  • Abrikozen zijn ideaal om te gebruiken in chutney of confituur. Puur of in combinatie met peer, sinaasappel, rabarber, appel, meloen ...
  • Ook in tajine, stoofvlees, gerechten met konijn en gevogelte vind je abrikoos. 
  • Ontdek ze in gebak, taarten, cakes ...

Recepten met abrikozen

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie in overvloed!