Kiwi
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.
De kiwi is geen boomvrucht, maar groeit aan een snel groeiende slingerende klimplant. Zijn vruchtvlees is doorgaans groen. De kiwi heeft een bruine, licht behaarde schil.
Het heldere vruchtvlees heeft een witte kern en een ring van zwarte eetbare pitjes rondom deze kern.
De kiwi is rijk aan vitamine C en vezels. En een bron van foliumzuur en kalium.
De smaak van kiwi's is fris en zoetzuur. Ze zijn heerlijk om uit de hand te eten (halveer de kiwi en lepel ze uit), maar deze vrucht is ook erg decoratief als garnering.
Hoe kiwi kiezen?
Kies kiwi's met een soepele huid, maar niet te mals. Neem gerust kiwi's die nog steeds hard zijn want ze rijpen snel bij kamertemperatuur.
Hoe kiwi bewaren?
Een harde kiwi kan je 10 dagen bewaren, bij voorkeur in de koelkast. Een rijpe kiwi kan je tot 1 week gekoeld bewaren.
Wist je dat?
- De vitamine C van een enkele kiwi voorziet je van de aanbevolen inname voor een dag!
- De kiwi ontleent zijn naam aan de kiwi, een karakteristiek vogeltje uit Nieuw-Zeeland.
- De kiwi rijpt sneller in de buurt van appels, vanwege het ethyleen dat die afgeven.
Recepten met kiwi
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie in overvloed!