Aubergine

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

aubergine_sfeerbeeld.png

Net als tomaat, paprika en courgette is aubergine een vruchtgroente. Een aubergine moet een stevige, gladde en glanzende schil hebben met een frisgroen kroontje.

Ze heeft een mooie paarse kleur en een neutrale smaak, waardoor je ze makkelijk kan combineren met heel wat ingrediënten. Aubergine past zowel in warme zuiderse gerechten (gevulde aubergines, gratin, moussaka) als in koude bereidingen (auberginekaviaar, dipsaus).

De aubergine is een tropische plant. Voor de teelt is een warme en vochtige omgeving nodig. In onze streken groeit ze dus in serres, waar de bestuiving door hommels gebeurt. Bovendien wordt er geen enkel chemisch insecticide gebruikt: de telers bestrijden plagen met natuurlijke vijanden.

Aubergines zijn rijk aan vezels en foliumzuur.

Hoe aubergine bewaren?

Bewaar aubergines bij voorkeur in de kelder of op kamertemperatuur in een fruitmand, zo komt hun smaak het best tot zijn recht. Afhankelijk van hun rijpheid zijn ze 3 tot 7 dagen houdbaar.

Hoe aubergine schoonmaken?

Stap 1

Spoel de aubergine en verwijder het kroontje.

Stap 2 (ronde schijven)

Snij in ronde schijven van 1 cm dik om te bakken in de pan, te frituren of te grillen.

Stap 2 (lange plakken)

Snij in lange plakken van 1 cm dik om te grillen of te verwerken in een lasagne of moussaka.

Stap 2 (repen)

Snij in lange, brede repen om er cannelloni van te maken.

Stap 2 (stukken)

Snij in stukken voor ratatouille, sausen of stoofpotjes.

Stap 2 (blokjes)

Snij in blokjes van max. 1 cm voor in een wokgerecht of minestrone.

Hoe aubergine bereiden?

Aubergine wokken

Voeg de aubergineblokjes pas op het einde toe aan je wokbereiding, want ze zijn snel gaar.

Aubergine stoven

  1. Laat de blokjes aubergine gedurende 3 min. afgedekt stoven op een matig vuur in een pan met wat vetstof. 
  2. Kruid met knoflook, tijm en oregano.
  3. Voeg eventueel wat groentebouillon toe.

Lekker in Provençaalse sudderpotjes, ratatouille en sausen.

Aubergine in de oven

  1. Snij de aubergines in de lengte in 2.
  2. Maak enkele inkepingen in het vruchtvlees en leg in een ovenschaal.
  3. Verdeel er fijngesnipperde ui en knoflook over.
  4. Breng op smaak met olijfolie, rozemarijn, tijm, peper en zout.
  5. Zet 30 à 45 min. in de voorverwarmde oven op 180 ° C.

Gevulde aubergine

  1. Snij de aubergines in de lengte in 2.
  2. Verwijder het vruchtvlees en besprenkel met wat citroensap.
  3. Vul op met gekruid gehakt gemengd met het vruchtvlees, gekookte rijst, gekookte pasta of groentjes.
  4. Laat gaar worden in een op 180 °C voorverwarmde oven gedurende 40 à 50 min., afhankelijk van de vulling.

Aubergine grillen

  1. Bestrijk de aubergineschijven aan beide kanten met olijfolie.
  2. Bak ze langs elke kant in een grillpan of op de barbecue.

Voor meer smaak besprenkel je ze vooraf met wat citroensap en wrijf je ze in met een teentje knoflook.

Aubergine frituren

  1. Dompel de aubergineschijven in een losgeklopt ei.
  2. Haal ze door paneermeel dat je gekruid hebt met peper en zout.
  3. Schud overtollig paneermeel af.
  4. Bak ze ± 2 min. in de frituurpan op 175 °C. Je kan ze ook bakken in de pan in olijfolie, op een matig vuur gedurende ± 5 min. aan elke kant.

Weetjes

  • Snij de aubergine volgens je recept, bestrooi ze met zout en laat ze 30 min. uitlekken in een vergiet. Spoel ze daarna af en dep droog. Zo zal ze minder bitter smaken en neemt ze minder vetstof op tijdens de bereiding.
  • Besprenkel het vruchtvlees van de aubergine met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.

Ook kinderen houden van aubergine

Zorg ervoor dat de aubergines goed gaar zijn. Zo zijn ze mooi zacht en vallen ze beter in de smaak bij kinderen.

Recepten met aubergine

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!

Aubergines: lekker zuiders en toch van bij ons

De aubergine is een typisch zuiderse groente. En toch haalt Colruyt zijn aubergines bij lokale Belgische telers, zoals de familie Heulens. Jan, eigenaar van de auberginekwekerij, vertelt er alles over.

NEEM EEN KIJKJE