Komkommer
Hoe komkommer klaarmaken?
Koude en warme bereidingen
-
Komkommer kan je zowel geschild als ongeschild eten. Rauw is de groente lekker als tussendoortje of in een salade zoals een Grieks slaatje met tomaat en feta. Je kan schijfjes komkommer ook gebruiken als toast: beleg ze met hummus of kerriesalade.
Tip: verwijder de zaadlijsten voor een betere vertering.
-
- Vul een grote bokaal met 1/2 L water, 4 el appelazijn, 2 el jeneverbessen, 1 kl zwartepeperbolletjes, 1 blaadje laurier, 2 gepelde teentjes knoflook, 1 el zout, 1 kl suiker en heel wat verse kruiden (bv. dille).
- Voeg ongeschilde komkommerstaafjes toe.
- Laat minstens 1 dag rusten in de koelkast.
Ingelegde komkommer is lekker in slaatjes.
-
Leg ongeschilde repen komkommer kort op een hete barbecue (in een aluminiumschaaltje) of in de grillpan op een hoog vuur.
-
- Verwijder de zaadjes (die bevatten veel vocht).
- Snij het vruchtvlees in grove stukken.
- Roer niet te veel in de pan.
-
Net als een courgette kan je komkommer vullen met een gehakt-groentemengeling en bakken in de oven. Zet ze niet te lang in de oven: ± 20 min. op 200 °C volstaan.
Lekkere combinaties met komkommer
- Kalkoensneden met komkommerslaatje en gebakken aardappelblokjes: de frisse en sappige smaak van komkommer combineert altijd goed met kruiden als dille en munt.
- Mango-komkommerslaatje met parelcouscous en rucola: ook met mango, tomaat of meloen vormt komkommer een topcombinatie. Zeker in slaatjes en rauwkost.
- Thaise groentewok met mihoen en sriracha: in warme bereidingen zoals wok- en ovenschotels zorgt komkommer voor een frisse toets.
- Groene komkommergazpacho met garnalen: komkommer en avocado vormen de ideale combinatie in deze verfrissende koude soep.
Originele bereidingen met komkommer
Verrassende dorstlesser
Voor drankjes zonder alcohol: vul een kan met water en voeg verse rozemarijn, citroenschijfjes en aardbei toe. Komkommerschijfjes zorgen voor de nodige frisse toets.
Voor drankjes met alcohol: pimp je gin-tonic met komkommerslierten. Die maak je makkelijk met een dunschiller.
Ideaal om te dresseren
Origineel alternatief voor inox dresseerringen: maak komkommerslierten met een dunschiller. Laat 2 slierten aan beide uiteinden overlappen en buig ze tot een cirkel.
Basis voor lekkere hapjes: beleg komkommerslierten met verse kaas en gerookte zalm en rol op.
Komkommer voor kinderen
- Gezond tussendoortje: komkommer is een makkelijke en verfrissende snack uit het vuistje. Snij in staafjes en geef zo mee in de lunchbox.
- Verras met kleurrijke groentespiesjes: combineer opgerolde komkommerslierten, kerstomaatjes en mozzarellabolletjes op brochettestokjes.
Hoe komkommer bewaren?
Komkommer kan je 1 week bewaren op een koele plek. Leg ze niet te koud (in de kelder is ideaal). Dek de groente ook af om te voorkomen dat ze uitdroogt.
Zet dit product op je boodschappenlijstje
Recepten met komkommer
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!
Bekijk wat Florence en Chloé doen met onze smaakmakers
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid