Beeld met komkommers met slogan Jij het lentegevoel, wij de smaakmaker

Komkommer

Komkommer is familie is van de augurk en courgette. Onder de knapperig groene schil zit sappig vruchtvlees met een frisse smaak. Komkommer bestaat voor 94 % uit water, is arm aan calorieën en rijk aan vezels.

 

komkommer_gesneden_sfeerbeeld.png

Hoe komkommer klaarmaken?

Koude en warme bereidingen

  • Komkommer kan je zowel geschild als ongeschild eten. Rauw is de groente lekker als tussendoortje of in een salade zoals een Grieks slaatje met tomaat en feta. Je kan schijfjes komkommer ook gebruiken als toast: beleg ze met hummus of kerriesalade.

    Tip: verwijder de zaadlijsten voor een betere vertering.

    1. Vul een grote bokaal met 1/2 L water, 4 el appelazijn, 2 el jeneverbessen, 1 kl zwartepeperbolletjes, 1 blaadje laurier, 2 gepelde teentjes knoflook, 1 el zout, 1 kl suiker en heel wat verse kruiden (bv. dille). 
    2. Voeg ongeschilde komkommerstaafjes toe.
    3. Laat minstens 1 dag rusten in de koelkast.

    Ingelegde komkommer is lekker in slaatjes.

  • Leg ongeschilde repen komkommer kort op een hete barbecue (in een aluminiumschaaltje) of in de grillpan op een hoog vuur.

    1. Verwijder de zaadjes (die bevatten veel vocht).
    2. Snij het vruchtvlees in grove stukken.
    3. Roer niet te veel in de pan.
  • Net als een courgette kan je komkommer vullen met een gehakt-groentemengeling en bakken in de oven. Zet ze niet te lang in de oven: ± 20 min. op 200 °C volstaan.

Lekkere combinaties met komkommer

Originele bereidingen met komkommer

Verrassende dorstlesser

Voor drankjes zonder alcohol: vul een kan met water en voeg verse rozemarijn, citroenschijfjes en aardbei toe. Komkommerschijfjes zorgen voor de nodige frisse toets.

Voor drankjes met alcohol: pimp je gin-tonic met komkommerslierten. Die maak je makkelijk met een dunschiller.

Glazen karaf met water en smaakmakers zoals komkommerschijfjes, stukjes citroen en aardbei.

Ideaal om te dresseren

Origineel alternatief voor inox dresseerringen: maak komkommerslierten met een dunschiller. Laat 2 slierten aan beide uiteinden overlappen en buig ze tot een cirkel.

Basis voor lekkere hapjes: beleg komkommerslierten met verse kaas en gerookte zalm en rol op.

Bord met 2 rolletjes komkommerlinten gevuld met verse kaas en gerookte zalm.

Komkommer voor kinderen

  • Gezond tussendoortje: komkommer is een makkelijke en verfrissende snack uit het vuistje. Snij in staafjes en geef zo mee in de lunchbox. 
  • Verras met kleurrijke groentespiesjes: combineer opgerolde komkommerslierten, kerstomaatjes en mozzarellabolletjes op brochettestokjes.
Beeld met lachend kind met komkommers in de handen.

Hoe komkommer bewaren?

Komkommer kan je 1 week bewaren op een koele plek. Leg ze niet te koud (in de kelder is ideaal). Dek de groente ook af om te voorkomen dat ze uitdroogt. 

Zet dit product op je boodschappenlijstje

Recepten met komkommer

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!

Bekijk wat Florence en Chloé doen met onze smaakmakers

Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid