Rapen

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

herfstgroenten_rapen.jpg

Rapen zijn typisch voor de winterse keuken. Ze hebben een lichtjes scherpe smaak die voor een verrassende toets zorgt.

Even schillen en je ontgrendelt een waaier aan culinaire mogelijkheden: hutsepot, soep, stoofpotjes, groentebouillons … Allemaal krijgen ze de pittige stempel van deze winterknol.

Rapen zijn rijk aan vezels en een bron van vitamine C.

Hoe rapen bewaren?

Als je deze paarse knollen in de koelkast bewaart, blijven ze 2 weken goed.

Hoe rapen schoonmaken?

Stap 1

Schil de rapen met een scherp mes of een dunschiller.

Stap 2

Snij in schijven, blokjes of halvemaantjes.

Stap 3

Je kan ze ook uithollen om op te vullen met gehakt, wortelpuree …

Hoe rapen bereiden?

Rauwe rapen

  • Rauwe rapen geven een frisse toets aan salades. Schil ze met een mesje of dunschiller, of was ze gewoon goed om hun mooie paarse kleur te behouden.
  • Snij ze in fijne schijfjes en breng op smaak met olijfolie, een scheutje balsamicoazijn, knoflook, peper en zout. Heerlijk in combinatie met veldsla, walnoten en rodekool.
  • Rapen zijn ook lekker in een winterse salade met wortelen en geraspte knolselder. Breng op smaak met een dressing met de helft mayonaise en de helft lichte room, citroensap, platte peterselie, mosterd, peper en zout.

Rapen koken

  • Snij de rapen in blokjes en kook 15 min in lichtgezouten water.
  • Je kan ze ook 10 min. koken en dan nog 5 min. aanstoven in wat boter (of olie als je een grillpan gebruikt). Kruid met verse tijm, peper en zout. 

Rapen zijn onmisbaar in hutsepot, soep, stoofpotjes en groentebouillons.

Valérie, kookteam Lekker Koken

Rapen stoven

  • Snij de rapen in stukjes en stoof 10 min. afgedekt in boter. Kruid met tijm, peper en zout en laat nog 5 min. stoven met een scheutje water.
  • Je kan de rapen ook glaceren: stoof ze net als hierboven, maar bestrooi de stukjes raap eerst met wat suiker voor je ze kruidt. Geglaceerde rapen zijn lekker met wild of eendenborstfilet.

Rapen roosteren

  1. Snij de rapen in schijfjes en leg ze in een ovenschaal.
  2. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout.
  3. Bak 30 min. in een voorverwarmde oven, op 200 °C.
  4. Voeg de laatste 10 min. reepjes parmaham toe.

Lekker bij wild of gevogelte.

Ook kinderen houden van rapen

Combineer de scherpe smaak van raapjes met de zoetere toetsen van wortel en pastinaak in een stoofpotje. Lekker bij gebakken kip. Of wissel schijfjes aardappel en raap af in een gratin dauphinois. Wedden dat de kleine eters er niets van merken?

Recepten met rapen

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!