Maaltijdsalades boordevol variatie

Heerlijk, zo'n zomerse maaltijdsalade! Je kan er eindeloos mee variëren. Kies je favoriete ingrediënten en maak een kleurrijke salade met vlees, vis of veggie. En dankzij de kraakverse seizoensgroenten krijg je de nodige vitamines binnen. Ideaal om lekker en goed te eten! Ontdek hier onze tips en recepten.

 

LP_vi12_maaltijdalades_2.png

Hoe maak je een maaltijdsalade?

Alle ingrediënten zijn toegelaten. Wil je een evenwichtige salade, gebruik dan niet te veel melkproducten, sausen en eiwitrijke of zetmeelhoudende ingrediënten.

  • Rauwe of gekookte groenten en fruit: sla, rucola, tomaten, asperges, komkommer, spinazie, paprika, selder, kool, palmharten, sojascheuten, avocado, wortelen, radijzen, rode biet, appel, peer, druiven, ananas, aardbeien ...
  • Vlees, vis of een plantaardig alternatief: kip, charcuterie, ham, gebraad, hardgekookt ei, tonijn, zalm, garnalen, tofoe ...
  • Melkproducten: feta, gouda, emmentaler, comté, mozzarella, geitenkaas, roomkaas, plattekaas en yoghurt.
  • Zetmeelhoudende ingrediënten en peulvruchten: aardappelen, pasta, rijst, linzen, kidneybonen, spliterwten, quinoa, bulgur, tarwegriesmeel en maïs. Zit er geen zetmeel in je salade? Geef er dan volkoren- of meergranenbrood bij.
  • Vinaigrette: meng 1/3 zuur ingrediënt (citroensap, balsamicoazijn, rijstazijn, ciderazijn ...) met 1/3 of 2/3 olie naar keuze. Voeg naar smaak verse kruiden, sjalot, knoflook, mosterd of mayonaise toe.
LP_vi12_maaltijdalades.png

Tips voor maaltijdsalades

  • Kies bij voorkeur voor seizoensgroenten. Speel met kleuren, zo ziet je salade er extra smakelijk uit.
  • Voeg zaden of eetbare bloemen toe, dat is mooi én voedzaam.
  • Bereid rauwe groenten op het laatste moment. Lukt dat niet, bewaar ze dan in een goed afgesloten doos.
  • Giet de dressing vlak voor het serveren over de salade, zeker als je groenten gebruikt die veel vocht bevatten (komkommer, tomaten ...).
  • Voeg walnootpitten, amandelen, pijnboompitten enz. toe voor een knapperige toets.