Skrei: Noorse wintervis

In de winter verwelkomen we vol enthousiasme de skrei of Noorse kabeljauw weer in ons assortiment. Die wordt tussen januari en maart gevangen, wanneer miljoenen vissen terugkeren naar de Noorse geboortewateren om er kuit te schieten. Hij wordt ook wel de ‘love fish’ genoemd en daarom vind je hem vaak op valentijnsmenu’s.

Hoe smaakt skrei?

Dankzij de lange trektocht tegen de stroom in door de ijskoude Barentszzee krijgt skrei een bijzonder smakelijk, stevig en parelmoerachtig visvlees. Skrei is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3-vetzuren.

Wat is het verschil tussen skrei en kabeljauw?

Qua uiterlijk is er geen verschil. Skrei is eigenlijk een keurmerk dat gegeven wordt aan de Noorse kabeljauw die de trektocht door de Barentszzee maakt en daar gevangen wordt. Het is het bewijs dat de vis volledig traceerbaar en van een uitstekende kwaliteit is.

Duurzaam gevangen vis

In 2022 was 98,9 % van de wilde vis, schaal- en schelpdieren in ons assortiment MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat de vis op een verantwoorde manier is gevangen. De vissers beperken hun negatieve invloed op water, natuur en milieu tot een minimum. De vis wordt bijvoorbeeld niet overbevist, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd.

Skrei klaarmaken

Dankzij de stevige structuur is skrei veelzijdig in de keuken. Je kan de vis bakken, grillen, stomen, drogen, roken, frituren en zouten. Laat je zeker inspireren door onze recepten.

Meer weten over welke vis wanneer in seizoen is? Hieronder vind je een overzicht met alle vissoorten die bij Colruyt verkrijgbaar zijn. Neem ook eens een kijkje in deze viskalender