Belgische kazen om trots op te zijn

Grimbergen, Brugge, Val Dieu … Deze en nog vele andere kazen versnijdt Colruyt in zijn eigen atelier. En dat al meer dan 55 jaar lang. De kaasmeesters van Colruyt maken er sneetjes, spieën, blokjes en geraspte kaas van de grote kaaswielen die rechtstreeks van de kaasmakers komen. Daarbij houden ze nauwlettend de kwaliteit van elk product in het oog.

We versnijden en verpakken de kazen zelf

Colruyt kiest er bewust voor om een groot aantal Belgische en andere kazen zelf te versnijden en te verpakken.

Thierry, die in het kaasatelier werkt, legt uit waarom: “We controleren zelf de kwaliteit van de kaas, tijdens het hele proces. Bij aankomst van de kaas meten we onmiddellijk de kerntemperatuur in de wielen. Die mag maximaal 7 °C zijn. We kijken ook de korst na en controleren of de kaas goed gerijpt is. Wekelijks proef ik ook met een vast team een 10-tal kazen. We beoordelen o.a. hun uitzicht, smeuïgheid en natuurlijk ook hun smaak.”

We controleren zelf de kwaliteit van de kaas, tijdens het hele proces.

Thierry, medewerker Colruyt kaasatelier

vi1922_LP_kazen_aperietief.jpg

Aperitiefblokjes, saladeblokjes, geraspt …

Thierry: “We versnijden ook kazen in blokjes. En om op de nieuwe trend in te spelen, versnijden we nu ook kleinere blokjes om in slaatjes te verwerken.”

Wat de geraspte kazen betreft, ook daar is heel wat vakmanschap nodig om ervoor te zorgen dat de kaas niet aan elkaar kleeft, en dat zonder antiklontermiddelen te gebruiken. “In onze verpakkingen zit dus enkel kaas, en niets anders.”

Vakmanschap troef

In totaal werken er zo'n 110 specialisten in het atelier van Colruyt. Kaas versnijden is niet zo eenvoudig. Elke medewerker mag zich dan ook een vakman noemen: hij krijgt een grondige opleiding en werkt in het begin uitsluitend aan één machine. Na ongeveer een jaar heeft hij alles onder de knie. Thierry: “Een jaar lijkt lang. Maar de ene kaas is de andere niet. Soms is hij wat harder, dan weer wat smeuïger.” Onze specialisten zorgen ervoor dat elk plakje of blokje vakkundig versneden naar de winkel vertrekt.

vi1921_kazen.png

Waarom kiezen voor onze sneetjes kaas?

  • Colruyt versnijdt een groot aantal Belgische kazen zelf. Zo kan de kwaliteit tijdens het hele proces gecontroleerd worden.
  • Een vast team proeft wekelijks een tiental kazen en beoordeelt ze op uitzicht, smeuïgheid en uiteraard smaak.
  • Het assortiment kazen in sneetjes is enorm divers.
  • Kaas delen we in volgens melksoort, rijping, vetgehalte en smaak.
bier

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand

Belgische kazen & bieren: een winning team

Wist je dat kazen nóg beter smaken met goede bieren van bij ons? Breng bier en kaas samen voor een eindeloze reeks verrukkelijke combinaties.

De verhalen achter de Belgische kazen