Onze Belgische bieren zijn een ware sensatie, zowel in het glas als in de keuken. Van voorgerecht tot dessert: zoveel recepten waar je bier in kan gebruiken. Scampi's met mosterdsaus, varkensvlees met schorseneren en Chouffe, kip met wortelen en Postel, Chocoladetaart met kersengelei van kriekbier ... Laat je verrassen door onze tips en recepten.
Waarom met bier koken?
- Bier helpt om bepaalde smaken naar voor te brengen en voegt zelf extra smaak toe aan je recept.
- Bier maakt je vlees mals, denk bv. aan stoofpotjes.
- Met bier kan je ook je pan of kookpot blussen na het bakken. Dan heb je meteen een basis voor een lekkere saus.
Hoe kies je het juiste bier voor je recept?
Het beste resultaat krijg je als je gelijkaardige smaken combineert. Kies dus voor een zoet bier bij een zoet recept, een bitter bier bij een bitter recept, een kruidig bier bij wintergerechten, een verfrissend bier bij zomergerechten ... Enkele voorbeelden:
- Frisse en lichtzure bieren zoals pils, witbier met citroen en geuze passen perfect in gerechten met vis en zeevruchten.
- Donkere bieren zijn ideaal voor stoofpotjes of vleesgerechten met sterke of lichtzoete smaken.
- Bij pannenkoeken, wafels en donuts kan je de melk gedeeltelijk of volledig vervangen door bier. Het bruisende karakter van het bier en de gist in het bier zal je beslag luchtiger maken.
- In chocoladegebak kan je een deel van de chocolade vervangen door een donker bier of stout. Zo behoudt je cake zijn chocoladesmaak, en wordt hij zachter en luchtiger.
Nog meer tips om te koken met bier
- Zorg ervoor dat je bier op kamertemperatuur is voor je het toevoegt aan je gerecht. Want een te warm of een te koud bier toevoegen, kan invloed hebben op de bereiding. Giet het er ook langs de rand van de stoofpot bij, zo laat je het vlees niet 'schrikken' en blijft het mals.
- Hoe langer je bakt, hoe sterker het bier zal doorsmaken en hoe meer de bitterheid van het bier naar boven komt. Daar moet je vooral rekening mee houden als je sterke of bittere bieren gebruikt in stoofpotjes.
Recepten met bier
kippenpilons-met-worteltjes-in-biersaus
gevulde-gehaktballetjes-in-zoete-uiensaus-met-erwtenpuree
gemarineerd-varkensgebraad-met-schorseneren
stoofvlees-met-chimay-en-peperkoek
konijn-met-bruin-bier-en-speculaas
parelhoen-met-geuze
scampis-met-bier-en-mosterdsaus
kaasfondue-met-abdijbier
tortellini-in-bierbouillon
rivierkreeftenkroket-met-witbier
gebakken-pladijsfilet-met-biersabayon
tiramisu-met-bosvruchtenbier
sabayon-met-kriek
chocolademousse-met-barbar
chocoladetaart-met-mascarpone-en-kriekbiergelei
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.