Rammenas
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
Rammenas is het grotere zusje van de klassieke radijs. Van deze ronde of langwerpige knol bestaan twee varianten: een met zwarte schil en een met witte schil, ook wel bekend als daikon.
Het witte vruchtvlees smaakt iets zachter dan gewone radijs, maar blijft best pittig.
Rammenas is rijk aan vezels en vitamine C, en een bron van calcium en kalium.
Hoe rammenas bewaren?
Je kan rammenas tot twee weken bewaren op een koele plek (± 10 °C). Het liefst niet in de koelkast, want dan droogt deze zwarte radijs uit en wordt ze snel slapper.
Hoe rammenas schoonmaken?
Stap 1
Zwarte rammenas moet je altijd eerst schillen voor je ze eet. Gebruik daarvoor een dunschiller of een scherp mes. Niet zo’n fan van de uitgesproken smaak van rammenas? Schil dan iets dikker, want de meeste smaak zit net onder de schil.
Stap 2
Rasp of snij in dunne schijfjes, reepjes of blokjes, afhankelijk van de bereiding.
Hoe rammenas klaarmaken?
Rauwe rammenas
- Geraspte rammenas is mooi als afwerking van soepen (vooral Aziatische soepen), wokgerechten en pasta.
- Fijne schijfjes zijn heerlijk op een boterham met plattekaas of in een gemengd slaatje.
- Geef rammenas in staafjes bij het aperitief en serveer met een dipsaus van yoghurt en verse kruiden.
Lekker gestoofd in een beetje boter of olijfolie, met een fijngesnipperd teentje knoflook.
Rammenas stoven of bakken
- Stoof blokjes rammenas in wat vetstof en roer er wat room onder op het einde.
- Om te variëren, kan je de blokjes bakken in olijfolie, samen met wat knoflook, peper en zout.
- Rammenas is ook heel lekker in soep. Of combineer deze zwarte radijs eens samen met andere groenten in een stoofpotje.
Rammenas wokken
Ook kinderen houden van rammenas
- Meestal vinden kinderen rauwe rammenas iets te pittig. Maar als ze al fan zijn van de gewone radijs, dan is de kans groot dat ze rammenas ook lekker vinden.
- De pikante toets van rammenas verdwijnt als je ze verwarmt. Combineer dus zeker eens een aardappelpuree met rammenas en gebruik die voor een parmentier. De kinderen zullen er dol op zijn.
Recepten met rammenas
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!