Op de BBQ gegrilde vis en gamba's

Vis op de BBQ: recepten en tips

Vis in papillot, gegrilde sardines, scampibrochette, gamba’s à la plancha … Met vis en zeevruchten kan je alle kanten uit op de BBQ. Dankzij onze tips en recepten maak je ze perfect klaar.

bbq-vis-intro.jpg

Tips voor vispapillot op de BBQ

  1. Kies je favoriete stukje vis en voeg er smaakmakers aan toe. Combineer met groene asperges, kerstomaten, ui en knoflook. Voeg kruiden zoals tijm, dille of peterselie toe voor extra smaak.
  2. Tip: snij de vis en de groenten in gelijke stukken. Zo garen ze mooi samen. Graag wat extra smaak? Marineer de groenten en de vis dan vooraf.
  3. Om de papillot te maken, leg je bakpapier op aluminiumfolie. Vul met vis en groenten, en voeg olijfolie, citroensap of bouillon toe voor vocht. Vouw dicht, maar laat bovenaan wat ruimte. Zo kan er stoom ontstaan.
  4. Je mag de papillot direct op de rooster van de voorverwarmde barbecue leggen, maar niet te dicht tegen de vlammen.
  5. Prik af en toe eens met een vork in de groenten en de vis om te zien of ze zacht zijn. Hoelang het duurt, varieert naargelang de dikte van de vis en de gebruikte ingrediënten.

Sardines, kabeljauw, zalm, tonijnsteaks en inktvistubes op de BBQ

  • Marineer de vis of inktvistubes voor het grillen om extra smaak toe te voegen. Bijvoorbeeld met een marinade van olijfolie, citroensap, knoflook en verse kruiden. Of laat je inspireren door onze recepten voor marinades
  • Gril stevige vissoorten zoals tonijnsteaks, inktvistubes en sardines direct boven de hittebron op een matig tot hoog vuur. Draai de vis halverwege om. 1 keer draaien is voldoende, anders valt hij uit elkaar.

Mosselen, scampi's en gamba's op de BBQ

  • Gebruik een aluminium schaaltje: zo vallen kleine en delicate zeevruchten niet door het rooster.
  • Gril snel op een hoog vuur: scampi's en gamba's zijn klaar van zodra ze mooi roze en stevig zijn. Mosselen geef je het best voldoende ruimte om open te komen. 


 

Welke vis op de BBQ?

  • Stevige vissoorten: zalm, zeewolf of volledige sardientjes kan je makkelijk grillen zonder dat ze uit elkaar vallen. 
  • Visbrochettes: ook hier werk je het best met stevige vissoorten. Combineer met schaal- of schelpdieren zoals langoustines, scampi's of sint-jakobsvruchten. Of prik eens inktvistubes op een spiesje: lekker en origineel.
  • Papillot: ideaal voor minder stevige vissoorten zoals pladijs en griet. Voeg de vis in stukken toe samen met groenten, kruiden en andere smaakmakers.
  • Diepvriesvis: laat de vis eerst volledig ontdooien en dep goed droog. Tenzij het recept iets anders zegt, natuurlijk.

Bekijk hoe je een volledige vis grilt

Tips om vis te bakken op de BBQ

  1. Alles begint bij een goed voorverwarmde barbecue. Met een gelijkmatige kooktemperatuur blijft de vis niet plakken aan het rooster.
  2. Met wat kruiden en specerijen geef je extra aroma's en smaak aan de vis. Verse dille, tijm, paprikapoeder of chilivlokken werken altijd bij vis, maar experimenteren kan zeker.
  3. Hou de gaartijd in het oog. Vis en zeevruchten zijn vrij snel klaar op de barbecue.
  4. Als je meteen serveert (tip: met een schijfje citroen bij) dan behoud je de beste smaak en textuur. 

BBQ of niet. We leggen elke dag onze prijzen op de rooster.

In de beenhouwerij kijken we altijd uit naar het BBQ-seizoen. Het seizoen van de ribbetjes, de groenteburgers, of mijn persoonlijke favoriet: de kalkoenbrochettes! En bij ons koop je al dat lekkers voor de laagste prijzen. Wij checken elke dag de prijzen en promo's van onze concurrenten, en verlagen de onze.​ Want BBQ of niet. Wij leggen elke dag onze prijzen op de rooster.​

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven

Ken je onze nieuwsbrieven al? In de wekelijkse Colruyt-nieuwsbrief krijg je een overzicht van  al onze acties en kortingen. Handig om je boodschappen voor te bereiden. In onze recepten-nieuwsbrief recepten ontvang je elke week lekkere recepten, inspiratie voor je weekmenu en interessante kooktips. Nog niet ingeschreven?

Schrijf je in via Xtra

Waar ben je naar op zoek?