Slim besparen: budgetkoken
Slim koken is een van de sleutels tot een budget onder controle. Zo vormt een weekmenu een stevige basis voor je boodschappenlijstje. Als je daarbij producten in promotie kiest als hoofdingrediënten, bespaar je geld voor elk gerecht. En als je alles opgebruikt, hoef je minder naar de winkel. Bij alle stappen staat Colruyt aan je zijde.
Slim koken start bij een weekmenu
- Met een weekmenu weet je voor de hele week welke ingrediënten je nodig hebt. De ideale basis voor een gedetailleerd boodschappenlijstje. Je vermijdt ook dat je dingen moet weggooien. Heb je toch eten over? Ga dan aan de slag met restjes.
- Geen inspiratie? Gebruik dan de weekmenu's van Colruyt! Ons kookteam heeft elke week nieuwe gerechten in petto. En bij Colruyt vind je alle ingrediënten voor de laagste prijzen. Zo kan je goedkoop eten maken.
- Via Colruyt in de Xtra-app of op de Colruyt-website voeg je de ingrediënten in 1 klik toe aan je boodschappenlijstje. Je kan het aantal personen aanpassen en de ingrediëntenlijst verandert vanzelf mee. Zo koop je alleen wat je nodig hebt.
De Colruyt-weekmenu's zijn goed voor de portemonnee. Ik vind alle ingrediënten voor de laagste prijs in mijn winkel.
Koken met budgetproducten
- Koken met seizoensgroenten en -fruit = goedkoop eten. De prijs is klein en het aanbod groot. Dat betekent dus ook veel variatie aan tafel. Bovendien beperk je het voedseltransport en steun je de lokale economie. Meer weten over seizoensgroenten en -fruit? Kijk dan zeker onze seizoenskalender na. Of lees geregeld over een ander product in onze Inspiratie-folder.
- Ga aan de slag met typische budgetproducten. Goedkope producten waarmee je verschillende richtingen uit kan in de keuken. Loopt er een actie voor gehakt? Ideaal voor balletjes, spaghetti, ovenschotels ...
- Ook diepvriesgroenten zijn voordelig voor uw budget. Vooral omdat u niets moet weggooien. U neemt gewoon de portie die u nodig hebt en stopt de rest terug in de diepvries. De prijs van diepvriesgroenten is stabiel, want we kopen de groenten aan bij de oogst. Dan is het aanbod het grootst en de prijs het interessantst.
Ik koop groenten en fruit in hun seizoen, want dan is hun prijs lager. Ze zijn dan ook het lekkerst.
Koken met kortingen en actieprijzen
- Goedkoop koken? Doe zoals restaurants en maak verschillende gerechten met dezelfde ingrediënten. Heeft een veelzijdige groente een rode actieprijs? Koop er ineens wat meer van.
- Nood aan inspiratie? Typ je ingrediënt in onze receptenzoeker en je krijgt tientallen recepten als resultaat.
Als de tomaten in promotie zijn, dan koop ik er ineens meerdere kilo’s van. Ik gebruik ze dan in slaatjes of stoofpotjes, ik maak er soep van, spaghettisaus …
Energie besparen in de keuken
Meal prepping
- Meal prepping, dat is in 1 keer koken voor een hele week. Klinkt gek? Het is nochtans een goede manier om geld te besparen. Plan je weekmenu op voorhand en bereid alle maaltijden in het weekend.
- Een andere vorm van meal prepping is 'batch cooking'. Maak een grote hoeveelheid van hetzelfde gerecht en vries in kleinere porties in. Na verloop van tijd zit je vriezer vol met een grote keuze aan vers gemaakte diepvriesmaaltijden.
- In de week hoef je alleen maar iets op te warmen. Het grootste voordeel is dat je maar 1 keer per week boodschappen moet doen. Handig om je budget te beheren.
Ik heb eens 5 kilogram spaghettisaus gemaakt en ingevroren! Handig om te ontdooien op een drukke werkdag. En er staat toch een verse maaltijd op tafel.
Restjes in een quiche met bladerdeeg
- Het is handig en slim om standaard een rol bladerdeeg in de koelkast te hebben. Een quiche is namelijk ideaal om restjes mee te verwerken.
- Elke week kan je kiezen voor een andere combinatie, want je gaat aan de slag met de restjes van de voorbije dagen. Zo hoef je niets weg te gooien.
- Die quiche kan je dan eten als avondmaal, of hem verdelen voor de lunch de dag nadien.
- Is er geen bladerdeeg in huis? Dan maak je een frittata met de restjes. Ook lekker!