Hamburgers: de perfecte manier om ze zélf klaar te maken
Hoe maak je een hamburger?
- Een hamburger wordt traditioneel gemaakt van gehakt. Alle soorten zijn hiervoor geschikt (onthou dat vetter gehakt minder snel uitdroogt tijdens het bakken).
- Voor een nog smaakvoller gehakt zijn kruiden essentieel (paprika, BBQ-kruiden, enz.). Je kan ook een lepel pesto, geraspte kaas, gebakken uien of sjalotten, geperste knoflook ... toevoegen.
- Kneed het gehakt zo snel mogelijk om rubberachtige hamburgers te voorkomen.
- Maak hamburgers van dezelfde grootte en met dezelfde diameter als het broodje. Een trucje om te voorkomen dat het gehakt aan je handen blijft plakken: maak ze van tevoren nat met koud water.
- Heb je geen zin om je hamburgers met de hand te vormen? Gebruik een hamburgerpers.
- Laat de hamburgers minstens 30 min. in de koelkast staan zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Hoe bak je een hamburger?
- Voor een burger met mooie grillstreepjes, bak je hem in een grillpan of op de barbecue.
- Schroei de hamburger op een hoog vuur aan beide zijden, verlaag dan de temperatuur en laat rustig verder garen. Duw in tussentijd niet op het vlees, zodat er geen sappen ontsnappen.
- Laat de hamburger 2 min. onder aluminiumfolie rusten zodat de sappen zich kunnen herverdelen.
En de afwerking?
- De perfecte hamburger heeft een lekker goudbruin korstje maar is nog sappig vanbinnen.
- Een hamburger is heerlijk tussen een klassiek hamburgerbroodje of een stuk ciabatta, een (meergranen)pistolet, Turks brood …
Nog meer tips voor hamburgers?
- Je kan ook burgers maken van gemalen vis. Heerlijk!
- Denk ook aan groenten, zoals plakjes gepaneerde aubergine of portobello’s. Het zijn heerlijke vleesvervangers.
burger-van-boerengehakt-met-raclettekaas-en-rodekoolslaatje
veggieburger-van-pompoen-en-quinoa-met-geroosterde-patatjes
zalmburger-en-frisse-komkommersaus
homemade-burger
hawaiaanse-burger-met-avocadofrietjes
kippenburger-met-duo-van-kaas-en-wittekool
mexicaanse-burger-met-homemade-guacamole-en-krieltjes
baconburger-met-brie
kippenburger-met-gegrilde-courgette-en-maispesto
kabeljauwburger-met-wittekool-en-mosterd
notenburger-met-wortel-koolsla-en-guacamole