Heb je een overvloed aan fruit, maar geen idee wat ermee te doen? Denk eens aan confituur: dat bewaart heel goed en lekker lang. Confituur brengt je boterhammen, cake en gebak op smaak en zorgt voor een verrassende zachtzoete toets bij gevogelte en wild. Ontdek ons basisrecept voor confituur en laat je inspireren door talrijke ideeën.
- Gebak met confituur
- Confituur
basisrecept-confituur-met-rood-fruit
aardbeienconfituur
aardbeienconfituur-0
kersenconfituur-met-sinaasappel
aardbeienconfituur-met-basilicum
kersenconfituur
aardbeien-blauwebessenconfituur
meloenconfituur
confituur-van-rood-fruit
basisrecept-voor-confituur-0
aardbeienconfituur-met-vanille-en-citrusaroma
rodevruchtenconfituur
Tips voor de lekkerste confituur
- Respecteer de hoeveelheid vruchten en suiker die het recept aangeeft. Maak de vruchten eerst schoon en verwijder de pitten voor je weegt.
- Wil je weten of de confituur lang genoeg gekookt heeft? Doe dan een lepel confituur op een koud koffiebordje (leg het enkele minuten in de diepvries). Als de confituur opstijft, is hij goed.
- Verdeel de confituur over glazen bokalen wanneer ze nog warm is. Begin met een lepeltje confituur om te zien of de bokaal niet barst door de hitte.
- Confituur is lang houdbaar. Na openen bewaar je de bokaal wel het best in de koelkast.
- Vries schoongemaakt seizoensfruit in. Zo kan je op elk moment van het jaar fruit van verschillende seizoenen combineren.
Confituur maken zonder geleisuiker
Normaal gebruik je geleisuiker, maar er zijn alternatieven zoals Pec, Pec Plus of Dr. Oetker Gelfix.
- Meng geleidelijk 1 zakje Pec (natuurlijk geleimiddel) met 1 kg fruit en breng aan de kook. Wanneer de mengeling begint te koken, voeg je 1 kg suiker toe.
- Met Pec Plus heb je minder suiker nodig. Voor 1 zakje Pec Plus en 1 kg fruit voeg je 1/2 kg suiker toe. Als je 1 min. lang kookbelletjes ziet, is je confituur klaar.
- Gebruik je Dr. Oetker Gelfix, breng dan 1 kg fruit aan de kook samen met 500 g Gelfix geleisuiker. Laat al roerend 3 min. koken.
Basisrecept voor confituur
- Snij 1 kg rijp en sappig fruit in kleine stukjes. Meng ze met 1 kg geleisuiker in een kookpot.
- Breng aan de kook en laat 3 à 4 min. pruttelen. Van zodra het schuim verdwenen is, is je confituur klaar.
- Giet de confituur in glazen bokalen: vul tot de rand en sluit ze onmiddellijk met bv. een schroefdeksel.