Croque-monsieur

Croque-monsieur. O zo simpel én o zo lekker. Want wie kan er neen zeggen tegen die hartige gevulde toast met smeuïge kaas. Ontdek onze recepten en laat je inspireren door onze tips voor originele croques.

Van croque-monsieur tot croque-madame

Een klassieke croque-monsieur maak je met 2 stukjes wit brood (meestal toastbrood), gekookte ham en jonge goudakaas. Die gaan even in een croque-monsieurapparaat of onder de grill tot het brood geroosterd is en de kaas gesmolten. Bij een croque Hawaï komt er nog een schijfje ananas tussen. Een croque-madame wordt afgewerkt met een spiegelei. Maar er bestaan ontzettend veel varianten op de klassieke versies, want met croques kan je echt alle kanten uit. 

Varianten op de klassieke croque-monsieur

  • Brood: vervang de sneetjes wit brood door andere soorten brood zoals bruin brood, rozijnenbrood of zelfs wafels en rösti's. 
  • Kaas: ook met de sneetjes kaas kan je variëren. Denk maar aan brie, reblochon, geitenkaas, raclettekaas, cheddar, feta, mozzarella ...
  • Ham: de gekookte ham kan je gerust vervangen door Italiaanse ham, spek, chorizo, gerookte zalm, gekookte kipfilet ... Liever geen vlees of vis? Een veggie croque is even lekker. 
  • Groenten: vul je croque aan met tomaat, spinazie, champignons, paprika ... 
  • Extra smaak: geef je croque extra smaak door een saus toe te voegen zoals pesto, tapenade, guacamole ...
  • Zoete toets: voeg wat honing, peer of ander fruit toe en je croque krijgt een originele en zoete vulling.