Waarom doen de klassieke ovengerechten het nog altijd goed? Onze gok: door het korstje. Een krokante korst is een lekkere en simpele manier om gerechten meer smaak te geven. Paneermeel, gratin, kroketten, kruidenkorstjes op vlees of vis, crumble als dessert: alles kan met een korstje! En de knapperige toets maakt je gerechten vaak instant geliefd bij je publiek.
- Paneren
- Kroketten
- Dessert
Hoe vlees of vis paneren?
Vlees of vis, het proces blijft hetzelfde:
- Wentel de vis of het vlees door bloem en klop de overtollige bloem eraf.
- Haal door losgeklopt ei (gekruid met peper en zout).
- Wentel door paneermeel.
- Niet tevreden met je laagje paneermeel? Herhaal de stappen gewoon!
- Gouden tip: laat de gepaneerde vis of het gepaneerde vlees even rusten in de koelkast zodat het korstje goed blijft zitten.
- Bak in een pan met antiaanbaklaag.
Niet zomaar gratin ...
Je korstje een origineel tintje geven? Er zijn heel wat mogelijkheden om gerechten te gratineren of paneermeel te pimpen:
- noten
- sesamzaadjes
- aromatische kruiden zoals peterselie, oregano, salie ...
- harde kazen, geraspt
- maïsvlokken
- havermout
- ...
Gewoon mengen met paneermeel voor het in de oven gaat, heerlijk korstje gegarandeerd!
Zelf kroketten maken
Wie kroketten zegt, denkt meteen aan aardappelkroketten, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden: kaaskroketten, garnaalkroketten, groentekroketten ... De vulling mag dan wel verschillen, verse kroketten maken gebeurt telkens op dezelfde manier:
- maak een vulling, laat die opstijven en vorm er kroketjes van
- paneer de kroketjes
- bak ze in olie
Wij hebben alvast wat recepten om zelf kroketten te maken.
Crumble als dessert
Ook een dessert wordt alleen maar lekkerder met een korstje. Tijd voor crumble, dus! Appelcrumble, perencrumble, crumbletaart ... Wij hebben heel wat recepten om je te inspireren.